- Vi vil skabe positivt fokus på transportbranchen

To gange årligt uddeler FDE Fonden midler til transportprojekter, og herudover hædres en modtager for en særlig indsats på et givent område.
Begivenhederne omtales som regel med en note på nærværende hjemmeside, men hvad er egentlig baggrunden for uddelingen af midler, og hvad vil fonden opnå med at hædre branchen med en pris?
Det har Transport Today fået sig en snak med FDE Fondens formand, Jens Iwer Petersen, om.
Opmærksomhed på medarbejderne
FDE Fonden blev stiftet af brancheorganisationen ITD i foråret 2009 og officielt etableret november samme år. FDE er ITD’s datterselskab, der tilbyder kunderne momsrefusion og betalingsløsninger til motorvej.
Fondens formål er at yde økonomisk støtte, igangsætte og deltage i projekter, aktiviteter og initiativer, der har relation til og/eller er til gavn for godstransport- og logistikbranchen, inden for hovedområderne forskning og innovation, videnspredning og uddannelse, færdselssikkerhed, erhvervets image og historie, fyrtårns-/signaturprojekter samt at anvende midler til uddeling til sociale formål relateret til godstransport- og logistikbranchen.
FDE Fonden uddeler midler til projekter to gange årligt – med ansøgningsfrister 31. marts og 30. september.
Fra 2011 til 2019 uddelte FDE Fonden herudover også Talentprisen.
- Talentprisen havde udgangspunkt i at fortælle branchen, at virksomhederne skulle være opmærksom på deres dygtige medarbejdere, at udvikle dem og give dem mulighed for at blive endnu dygtigere. Og det synes jeg, vi har skabt opmærksomhed om, siger Jens Iwer Petersen, formand i FDE Fonden. Petersen har desuden en fortid som administrerende direktør for ITD/FDE gennem 28 år, inden han i 2010, efter 34 års ansættelse, valgte at lægge direktørhatten på hylden og i stedet hellige sig blandt andet bestyrelsesarbejde.
Hædrer den gode inspiration
I 2020 besluttede FDE Fonden at sætte talentprisen i bero for i stedet at fokusere på de gode initiativer i branchen med den ny ’Initiativprisen’. Prisen har på de to år haft henholdsvis Ole Larsen Transport og BHS Logistics som modtagere.
- Med initiativprisen vil vi gerne gå en anden vej og hædre virksomheder, der har vist et særligt initiativ, som andre virksomheder kan lære noget af. Det kan eksempelvis være initiativer om elever og lærlinge, flere kvinder til transportbranchen eller initiativer til at få seniorer tilbage til branchen, men også eksempelvis om digitalisering eller bæredygtighed. Tanken er, at vi gerne vil finde modtagere af initiativprisen, der kan virke som inspiration for andre. Men vi har ikke på forhånd lagt os fast på et område, som vi kigger særligt på, siger Jens Iwer Petersen.
Han mener, det er vigtigt at hædre transportbranchen, som FDE Fonden gør, fordi transport og logistik er en uundværlig motor i at få samfundshjulene til at køre rundt.
- Det er vigtigt for samfundet, at vi har en velfungerende transportbranche. Og vi tror på, at vi med sådan en pris også kan skabe fokus på transportbranchen og vise samfundet nogle af de virksomheder, der hver dag gør en indsats for fællesskabet. Der er nok af negative historier i branchen. Vi vil gerne vise, at langt hovedparten af det arbejde, der udføres, er godt, og at branchen er uundværlig, hvis samfundet skal fungere, siger FDE-formanden.
FDE Fonden modtager til og med 28. februar forslag til prismodtagere til Initiativprisen 2022, der består af et legat på 50.000 kr., et diplom og en statuette.