23948sdkhjf

Spirende usikkerhed om fremtiden i transportbranchen

Transportvirksomhederne halter bagefter de øvrige serviceerhverv, når det gælder forventningerne til forretningsklimaet.

Selv om 2021 på mange måder sluttede gunstigt for transportsektoren målt på omsætning og høje fragtrater, så vakler tiltroen til en positiv udvikling i forretningsklimaet i de første tre måneder af 2022. Årsagen er formentlig den rekordhøje mangel på arbejdskraft kombineret med stigende omkostninger.

Det oplyser DTL – Danske Vognmænd, der har nærlæst Danmarks Statistiks konjunkturbarometre for serviceerhvervene i december 2021. Her fremhæver brancheorganisationen, at der ganske vist fortsat er optimisme i landtransporten, når det gælder omsætning, beskæftigelse og salgspriser. Men øgede omkostninger og en meget markant stigning i manglen på arbejdskraft, trækker den modsatte vej.

- Det er godt nok voldsomt, siger Ove Holm, erhvervspolitisk chef i DTL – Danske Vognmænd til Transport Today, om den dramatiske stigning i arbejdskraftsmanglen.

Det er nær ved hver anden transportvirksomhed, der har oplevet produktionsbegrænsninger på grund af manglen på arbejdskraft.

Siden 2015 – hvor det var mindre end 10 procent af transportvirksomhederne, der oplevede produktionsbegrænsninger på grund af manglen på hænder og hoveder, har andelen svinget mellem 10 og 20 procent med en afstikker på i nærheden af 30 procent i 2018.

Corona-nedlukningen i 2020 sendte antallet ned på 10 procent, men i starten af 2021 begyndte en stejl stigning op til 47 procent.

- Jeg havde håbet, at kurven ville knække under 40 procent, siger Ove Holm.

Negative forventninger

Det fremgår af Danmarks Statstiks tal, at transportvirksomhederne ikke oplevede de store udsving i omsætning og beskæftigelse i fjerde kvartal 2021, sammenlignet med kvartalet før (sæsonkorrigerede tal). Men en overvægt på godt 10 procent venter øget beskæftigelse, mens en overvægt på næsten 20 procent venter øget omsætning.

Når det gælder forretningssituationen, kniber det til gengæld med at opretholde optimismen. Her er tendensen faldende i serviceerhvervene samlet set. Men i transporterhvervet er tallet for forventningerne til forretningsklimaet nu negativt.

- Det virker lidt modstridende. Men det kan være tegn på, at der inflation på vej. Det er jo ikke positivt, at hvis den øgede omsætning bare skyldes generelle prisstigninger. Hvis de underliggende årsager er lønstigninger og højere dieselpriser, så får man ikke noget overskud ud af det. Så er det bare volumen, siger Ove Holm til Transport Today.

Inflation

- Det lader til, at der er ret tydelige inflationstegn. Hvis man ser en af graferne, så smitter det også af på transportpriserne. Det har vi set i helt ekstrem grad på de oversøiske containerfragtrater, men nu kan vi også se det på grafen for Udvikling i Salgspriser og Servicetakster for Landtransport. Den har jo også en ret klar retning inden for det sidste års tid, hvor den røg op på et positivt nettotal. Det er jo en lidt blød måde at spørge på – er priserne steget eller er de faldet. Her er der nu en overvægt på 10 procent (nettotal), der vurderer at salgspriserne går opad. Det er ikke et prangende tal, men alligevel et nybrud, fordi vi skal tilbage til februar 2011, for at finde en tilsvarende overvægt. Så der sker noget, derude. Men man skal også her være opmærksom på, at indikatoren tog et voldsomt dyk i starten af 2020 (til minus 15 procent). Så den stigning vi ser nu, kan også skyldes, at man er i gang med at indhente noget, der blev sat i stå, på grund af Covid 19-pandemien. Den tog jo et kæmpe dyk – men 21 har jo været et meget godt år, siger Ove Holm.

Produktionsbegrænsninger

Mens manglen på chauffører og andre faggrupper i transporterhvervet er skyhøj, så er manglende efterspørgsel til gengæld faldet til det næstlaveste tal siden 2015.

Her er det værd, at notere, at andre brancher også mangler medarbejdere, for at følge med efterspørgslen.

Virksomhederne i Bygge- og Anlægssektoren vurderer konjunktursituationen stort set uændret. I Industrien er vurderingen af konjunkturerne uændrede. Der er dog fortsat positive nettoflertal hos begge, så flere virksomheder ser fortsat positivt end negativt på konjunktursituationen hos begge.

- Når transportvirksomhederne på den ene side venter øget omsætning og højere fragtrater, samtidig med de er blevet mindre optimistiske omkring forretningsklimaet i første kvartal, så tror jeg nok mest på den sidste tendens, hvis man tager de andre økonomiske indikatorer, der bliver skrevet om i avisen i betragtning – eksempelvis om stigende inflation, slutter Ove Holm.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ekspresleverandør har vokseværk
Østjysk virksomhed leverer intern logistik til rumænsk møbelfabrik
Putin vil hjælpe Kina med arktiske handelsruter
DTL: Finanslovsforslag er historisk dyrt for transportsektoren
Usikre forsyningskæder: Fødevaregrossist dropper Kina
På fem uger skiftede Jysk hele IT-systemet på tre kæmpelagre

Send til en kollega

0.109