Speditører advarer mod britiske tilstande

Regeringens nye trepartsaftale – der blev annonceret onsdag – vækker skuffelse i dansk erhvervsliv, der havde håbet på flere og mere ambitiøse tiltag i forhold til den stigende arbejdskraftsmangel.
Blandt kritikerne finder man Danske Speditører, der beskriver aftalen som ”for lidt og for sent”. Brancheforeningen opfordrer til hurtig politisk handling.
- Trepartsaftalen er fuld af gode intentioner, men initiativerne er langt fra tilstrækkelige til at løse erhvervslivet og transportbranchens udfordringer, siger adm. direktør Martin Aabak, fra Danske Speditører.
- Vi behøver kun at se til UK. Der er det tydeligt, hvor galt det kan gå, når transporterhvervene ikke kan rekruttere tilstrækkelig arbejdskraft. Det skrækscenarie er der ingen som ønsker gentaget i Danmark, fastslår Martin Aabak og fortsætter:
- Transportbranchen er blandt de erhverv som mangler arbejdskraft, og hvor behovet er mest udtalt. Transport er sammen med effektiv logistik og spedition et meget vigtigt tandhjul i det store maskineri. Det handler om forsyningssikkerhed og om at udvikle danske virksomheders konkurrencekraft og position på både de danske og de internationale markeder.
Meldingen fra Danske Speditører kommer efter at skiftende danske regeringer i mange år har forsøgt at begrænse den udenlandske transportkapacitet markedsandel i Danmark.
Danske Speditørers adm. direktør tydeliggør udfordringen:
- Uforholdsmæssigt høje bøder baseret på en restriktiv fortolkning af reglerne for udenlandsk arbejdskraft rammer tilbage på Danmark lige nu. Vi bør i stedet gå en anden vej. Det kan ske ved etablering af sikre rastepladser, så chauffører ikke skal vælge mellem få gods stjålet, store parkeringsbøder eller at bryde hviletidsreglerne for at levere de varer som danske virksomheder er afhængige af at få udefra, slutter Martin Aabak.
Danske Speditører vil nu tage kontakt til beskæftigelsesordførerne for at drøfte mulighederne for supplerende initiativer.
Balanceret aftale
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)beskriver i en pressemeddelelse trepartsaftalen som balanceret.
- Jeg er glad for, at arbejdsmarkedets parter igen tager ansvar og hjælper med at løse vigtige samfundsopgaver. Det er afgørende, at virksomheder kan få den nødvendige arbejdskraft til at fortsætte væksten. Jeg synes, vi er nået til enighed om en klog og balanceret aftale, der bidrager til at afhjælpe manglen på arbejdskraft og får flere ind på arbejdsmarkedet. Det er et godt første skridt.
Ministeren får bred opbakning fra repræsentanter fra fagbevægelsen. Men i dansk erhvervsliv er reaktionen mere forbeholden.
Løser ikke problemet
Adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad, siger:
- Vi har lavet en aftale med nogle enkelte gode elementer. Det er positivt, at flere unge, der ikke er motiveret for uddannelse, skal i gang med et job. Og det er godt, at der afsættes penge til hurtigere sagsbehandling af adgang for udenlandske medarbejdere. Men aftalen løser overhovedet ikke den kritiske og akutte mangel på hænder, som vores virksomheder og samfund står midt i.
Trepartsaftalen skuffer også i Dansk Industri.
- Der er nogle god tiltag i trepartsaftalen. Fx er der sat nogle midler af til at få nedbragt sagsbehandlingstiden hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Men det grundlæggende problem er stadig uløst, og det er, at der et meget akut, meget stort og stadigt voksende problem for virksomhederne med at skaffe den nødvendige arbejdskraft, siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri (DI).