23948sdkhjf

Chaufførkrisen i Storbritannien strammer til

Midlertidige chaufførvisum til UK vil ikke løse den akutte chaufførmangel.

Den britiske regering annoncerede lørdag, at den vil udstede tidsbegrænsede visum til 5000 udenlandske lastvognschauffører for at sikre leverancerne af brændstof og fødevarer frem til juleaften.

Udmeldingen kommer efter tiltagende problemer med vareforsyningen i kølvandet på Brexit – der sendte mange udenlandske chauffører og lastbiler retur til kontinentet.

I sidste uge blev chaufførkrisen så mærkbar, at regeringen måtte gå ud og opfordre briterne til at lade være med at hamstre benzin og diesel. Reaktionen blev dog det stik modsatte af hensigten – et stormløb på tankstationerne.

Ud over udstedelsen af tidsbegrænsede visum, har den britiske regering sat den britiske hær i forøget beredskab med henblik på at få Hæren til at distribuere brændstof til de mange knastørre tankstationer.

Brexit med modhager

Den britiske regering under premierminister Boris Johnson har – formentlig med overlæg – været meget tilbageholdende med at udstede visum til østeuropæiske chauffører. Målet har været at få flere briter i beskæftigelse i transportsektoren i stedet for de hovedsageligt østeuropæiske chauffører, der fyldt førersædet på en meget stor andel af vejgodstransporterne i Storbritannien i de senere år.

Netop ønsket om at holde udenlandsk arbejdskraft ude af Storbritannien her været et væsentligt argument. Men i praksis har det vist sig vanskeligt, at finde nok britiske hænder til at overtage rattet i britiske lastvogne.

Højere lønninger

Over for BBC advarer COO Jens Romer Sode i truckinggiganten Girteka om, at der ikke længere findes en stor reserve af østeuropæiske chauffører, der vil kunne løse Storbritanniens problemer. Heller ikke selv om de bliver tilbudt en væsentlig højere løn.

- Der er behov for, at gøre arbejdet som lastvognschauffør til en mere attraktiv karriere, siger Jens Romer Sode ifølge BBC.

Men chaufførmanglen har allerede ført til et betydeligt pres på lønningerne. Det anslås, at Storbritannien mangler omkring 100.000 chauffører.

Ikke kun UK

Chaufførmanglen er dog ikke kun et problem i Storbritannien. Der mangler chaufførhænder i Danmark og resten af EU. Der er flere årsager – herunder en høj gennemsnitsalder og vanskeligheder med at rekruttere og fastholde unge chauffører. Det skyldes blandt andet de typisk skæve arbejdstider, som er vanskelige at få til at passe sammen med det, der anses for et normalt familieliv.

I sidste ende udgør chaufførmanglen en alvorlig udfordring i forsyningskæderne og dermed i sidste ende for den økonomiske væskt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vognmænd varsler flere aktioner
Disruption: Vi er alle i samme båd
Geodis på opkøb i Schweiz
Kæmpe logistikcenter slår dørene op for virksomhederne
Postnord ser fordobling af svindel-beskeder
DSV donerer udstyr for millioner til Ukraine

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141