23948sdkhjf

- Branchen skal kunne rumme begge køn

TU’s Magnus Købke og Anette Heick slog et slag for flere kvinder i godstransport.

Der sidder alt for få kvinder i lastbilernes førerhuse på de danske veje.

Det er ikke kun statistik. Det er også holdningen hos Transportens Udviklingsfond (TU), der fredag stod bag en debat på Transport 2021- med det formål at sætte fokus på, at alt for få kvinder i Danmark vælger en karrierevej som godschauffør.

Ledere skal gå forrest

Kun 2 ud af 100 lastbiler på de danske veje føres af en kvinde. Det placerer godsbranchen blandt de brancher med absolut færrest kvindelige medarbejdere.

Derfor har 3F, ATL og DTL-A i regi af TU og Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond etableret ’Taskforcen for flere kvinder i førersædet’, der har samlet aktører fra hele branchen. I løbet af de seneste to år har taskforcens deltagere i fællesskab kortlagt barrierer og fundet en række løsninger på, hvordan branchen kan få flere kvinder bag rattene.

Konklusionen er ganske kort, at branchen skal gå forrest med ledere, der tør at skabe de forandringer, der skal til, for at flere kvinder i fremtiden vælger et job i transportbranchen.

- Det er for det første vigtigt, at der kommer flere kvinder ind i transportbranchen, fordi vi mangler medarbejdere. For det andet har vi undret os over de senere år, hvorfor halvdelen af landets befolkning fravælger vores branche. Vi ser mange kvinder inden for persontransport, men inden for godstransport har kvinder udgjort under 1 procent, siger Magnus Købke, projektchef i TU, og fortsætter:

- Det har vi undret os over, for der er ikke noget fysisk til hinder for, at man ikke kan holde til som kvinde at køre lastbil. Lastbilerne er moderne i dag, de har alle mulige teknologiske hjælpemidler til af- og pålæsning. Det er vi begyndt at arbejde med, og så er det klart, at det måske kan være en målgruppe, der kan hjælpe os et stykke af vejen, nu hvor vi har mangel på chauffører. Og det viser jo også, at nu udgør kvinder over 2 procent af chaufførerne, så det går jo den rigtige vej, siger han.

Myter om branchen

Magnus Købke mener, en forklaring på de alt for få kvinder i branchen kan være, at der hersker en række myter om det at være lastbilchauffør.

- Jeg tror, det har meget at gøre med, at vores branche har været kendt for, at det er et arbejde, hvor man arbejder for mange timer, som er usundt og som er hårdt, og det holder kvinderne sig væk fra. Derfor skal vi tale vores branche op på en helt anden måde, og også få virksomheder, organisationer, men også skoler, hvor man får kørekort, gearet til, at det ikke er en mandeverden, hvor der måske en gang imellem kommer en kvinde, men nu skal være en branche, der rummer begge, slutter Magnus Købke.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135