23948sdkhjf

- Vi skal have de unge til at interessere sig for vejgodstransport

Med et rekordstort antal fag ved DM i Skills i 2022 glæder Skills Denmark sig til for første gang at slå et slag for vejgodstransporten som konkurrencefag.

- Vi har en fælles ambition om at få unge til at interessere sig for vejgodstransportfaget, for vi har behov for flere faglærte på området.

Budskabet kommer fra Michael Boas Pedersen, der glæder sig over, at vejgodstransport for første nogensinde gang præsenteres som konkurrencefag, når landets største erhvervsuddannelsesmesse DM i Skills løber af stablen i Høng ved Kalundborg i april 2022.

Som næstformand i SkillsDenmark, næstformand i TUR – Transporterhvervets Uddannelser og uddannelseskonsulent hos Dansk Industri kan Michael Boas Pedersen kun glæde sig over, at et gammelt ønske om at få vejgodstransporten på Skills-programmet endelig er lykkedes.

- Man har drøftet muligheden længe – også før min tid hos SkillsDenmark. Når det så sker næste år, så handler det om at præsentere faget meningsfuldt, så man både kan vise fagligheden og samtidig gøre det publikumsvenligt, siger han.

Messe viser mangfoldigheden

Michael Boas Pedersen fortæller, at deltagelsen på DM i Skills 2022 er kommet i stand som et resultat af et samarbejde mellem Dansk Industri/ATL og 3F Transport, der sammen er blevet enige om gennem Transportens Udviklingsfond at afsætte ressourcer til at udvikle det nye konkurrencefag.

- Det er ikke en forudsætning for at have et fag med til DM i Skills, at man har fonde og brancheorganisationer i ryggen, men det er jo ikke gratis, og vi ser oftest, at fagene har fundet midler hos faglige udvalg og fonde. Der er en række omkostninger forbundet med deltagelsen som eksempelvis lønninger, transport, frigørelse af elever, standen og materialer til selve konkurrencerne. Fra SkillsDenmarks side er vi utroligt glade for, at flere fag finder vej til konkurrencerne. Det er enormt vigtigt, at vi med DM i Skills viser mangfoldigheden i erhvervsuddannelserne og skaber mere interesse for dem, siger Michael Boas Pedersen og fortsætter:

- Om et fag har været en succes på messen, kan man blandt andet måle på, hvor mange der besøger standen, hvor meget materiale der er delt ud og hvor mange der følger med i konkurrencerne på sociale medier. Men fokus er i første omgang på at tiltrække flere til uddannelsen, så ultimativt er succeskriteriet, at deltagelsen på DM i Skills fører til en større søgning til vejgodstransportuddannelserne, siger han.

Corona fjernede synligheden

I 2020 nåede DM i Skills netop at blive afviklet i januar, inden landet blev lukket ned blot to måneder senere. Men erhvervsuddannelsesmessen holdt i 2021 en ufrivillig pause som følge af coronapandemien, hvilket var en katastrofe for erhvervsuddannelsernes evne til at gøre sig synlig, siger Michael Boas Pedersen:

- Coronapandemien har jo ramt hele brobygningselementet. Vi har oplevet en indskrænkning i forhold til synlighedskampagner. Derfor har vi fra TUR – Transporterhvervets Uddannelsers side også igangsat en hel masse initiativer for at blive synlige, siger Michael Boas Pedersen og tilføjer, at det endnu er for tidligt at fortælle noget om de omtalte initiativer.

Mavepusteren har dog givet ekstra blod på tanden i forhold til at afvikle et brag af en messe i Høng til april, siger han.

- Det var noget af et tilbageslag, at vi måtte aflyse i år, for det er jo ved DM i Skills, at SkillsDenmark har sin berettigelse. Det er den største uddannelsesmesse i Danmark overhovedet, og den er afgørende i bestræbelserne på at markedsføre erhvervsuddannelserne. Derfor har det været lidt af en ørkenvandring i 2021, men det betyder bare, at vi glæder os ekstra meget. Både Kalundborg Kommune og regionen er gået ind i det med liv og sjæl, og vi er sammen fuldt stålsatte på, at det bliver en succes, lyder det fra Michael Boas Pedersen.

FAKTA

  • Der skal findes en danmarksmester i 48 forskellige fag ved næste års DM i Skills 2022 i Høng. Det er flere fag end nogensinde før og en stigning fra seneste mesterskab i 2020, hvor der blev konkurreret i 45 fag.
  • Som nyt fag introduceres fra næste år blandt andet vejgodstransport. Herudover omfatter de nye fag rengøringstekniker, serviceassistent med speciale i virksomheds-service, serviceassistent med speciale i hospitals-service samt procesoperatør.
  • DM i Skills afholdes næste gang 28.-30. april 2022 i Høng i Kalundborg Kommune. Ud over de 48 fag, der konkurrerer om guldmedaljer, kan de forventede 50.000 besøgende opleve 23 forskellige demonstrationsfag, hvilket også er ny rekord og en stigning på fem fra 2020. Mesterskaberne kommer til at finde sted i en række store ”festivaltelte”, da Høng ikke i dag har faciliteter, der kan rumme DM i Skills.

(Artiklen er også bragt i Transport Tidende numer 17/2021 under temaet 'Uddannelse').

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127