23948sdkhjf

Provokerende og unfair konkurrence

Oppositionspartier frustreret over ”dyr ikke-løsning” med forlængelse af postaftalen, der ifølge dem indirekte skaber unfair konkurrence på stykgodsmarkedet.

- Vi er slet ikke blevet spurgt, om vi ville være med. Der har været postforhandlinger, men det er mere end et par måneder siden, siger Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti.

Han henviser til den indgåede aftale mellem Socialdemokratiet og regeringens støttepartier om at søge aftalen med Post Danmark forlænget, således at virksomheden varetager den landsdækkende befordringspligt til og med 2022 med uændret serviceniveau.

Han undrer sig desuden over aftalens pludselige karakter.

- Det virker som om, man gerne vil lukke aftalen inden sommerferien. Radikale forlod jo postforhandlingerne, men nu er de pludselig med igen. Så jeg undrer mig jo over, hvor regeringen har måttet give sig over for de Radikale på andre områder for at få dem med i postaftalen, siger han.

Luk PostNord Logistics

Hans Kristian Skibby kan dog alligevel ikke se Dansk Folkeparti i aftalen, da der ikke lægges op til en lukning af PostNord Logistics, siger han.

- Det er direkte provokerende over for dansk erhvervsliv, at man har en statsstøttet virksomhed i PostNord Logistics, der udkonkurrerer danske transport- og logistikvirksomheder. Vi mener, PostNord Logistics skal lukkes, men det har vi ikke kunnet komme i mål med. Hvis Dansk Folkeparti skulle have været en del af aftalen, havde vi krævet, at PostNord Logistics skulle være lukket.

Aftalen omfatter jo ikke PostNord Logistics, men handler om Post Danmarks befordringspligt?

- Ja, men når man giver statsstøtte til den ene del, og vi kan se, at der er nære bånd til PostNord Logistics, så kan vi ikke være en del af det. Der foregår jo også konkurrencemæssige undersøgelser af setuppet på EU-plan, og det må vi tage, som det kommer. Befordringspligten skal vi beholde nogle år endnu. Det kan vi også se på mængderne af brevpost – selv om der er faldende mængder, så varer det nogle år endnu, før vi kommer ned på et niveau, hvor det ikke længere skal udgøre en service, siger Hans Kristian Skibby.

Ifølge Kristian Pihl Lorentzen, Venstres transportordfører, har regeringen med aftalen valgt at skubbe udfordringerne foran sig.

- Det er højst overraskende, at regeringen har valgt at indgå en snæver rød aftale om PostNord og befordringspligten. Med den her snævre aftale har regeringen valgt at skubbe udfordringerne foran sig og præsentere en dyr ikke-løsning. I stedet burde vi finde en bred politisk aftale, der sikrer en varig og fremtidssikret løsning. Venstre ønsker befordringspligten defineret og udbudt, så også private distributører kan komme på banen med nye løsninger. Desuden vil vi have stoppet den unfair konkurrence, som PostNord Logistics praktiserer på transport af stykgods med skatteydernes penge i ryggen, siger Kristian Pihl Lorentzen.

(Artiklen er også bragt i Transport Tidende nummer 11/2021).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157