23948sdkhjf

Toldkodeks: Første store it-udbud nærmer sig

Toldkonferencen: Ekstern audit før grønt lys for it-udbud

Selv om Danmark i forvejen har digitaliseret en betydelig andel af toldbehandlingen, så er de eksisterende systemer så gamle, at de ikke kan tilpasses EU’s nye Toldkodeks, der implementeres gradvist frem til 2025. 

- De eksisterende systemer er ikke fleksible nok, til at der kan bygges videre på dem. Nogen af dem er op til 25 år gamle, og det yngste er 12 år gammelt. Da det ikke er muligt, at fortsætte driften med de gamle systemer, skal der udvikles og anskaffes nye til opgaven, fortalte underdirektør Søren Trangbæk fra Toldstyrelsen på Danske Speditørers Toldkonference. 

- Det er en stor og kompleks opgave, hvor nogle dele allerede er under udvikling, mens andre er ved at blive defineret. Andre afventer udviklingen, fortalte Søren Trangbæk, da han afgav status på it-udviklingen og implementeringen af toldkodekset. 

Told-behandling 

Digitaliseringen af toldbehandlingen i hele EU skal dels lette im- og eksport af varer til og fra EU-landene ved at digitalisere ”papirgangen”. Det skal spare ressourcer hos virksomheder, borgere og ikke mindst myndigheder. EU’s toldmyndigheder skal også opnå et bedre overblik over varestrømmene, så kontrolindsatsten kan målrettes meget bedre end i dag.

Digitaliseringen af toldområdet sker ved at fælles EU it-systemer implementeres i medlemslandenes egne told-it-løsninger. 

Toldbevillingssystemet skulle oprindeligt være digitaliseret i 2017. Men det blev udskudt, fordi kernen fra EU ikke var brugbar. Men den mangel er angiveligt udbedret nu.  

- Den første del af EU’s toldbevillingssystem vil efter planen gå i luften 8. oktober.  

Inden vi går i luften er der afholdt workshops sammen med brugerne, hvor systemet er testet. Ligeledes er vores vejledninger blevet evalueret og tilrettet inden systemet går i luften den 8. oktober. 

Ekstern audit 

Underdirektøren lagde ikke skjul på IT-projekternes kritiske betydning for toldbehandlingen.

- EU-toldkodekset er den vigtigste opgave og det er afgørende, at vi træffer de rigtige beslutninger. Der er iværksat en ekstern audit på systemerne ved en aftale med Boston Consulting Group. De skal holde de danske it-projekter op mod toldkodekset og de opgaver, som it-systemerne skal løse. De skal også vurdere projekternes økonomi, fortalte Søren Trangbæk.

- Den eksterne audit skal skabe klarhed for, om vi er klar til at gå i udbud med udviklingen af de første store udbud i slutningen af 2018, sagde Søren Trangbæk. 

Det er fortsat Skat.dk, der er indgangsportal for toldbehandlingen hos danske myndigheder. Men de første dele bliver efter planen flyttet over på Toldstyrelsens egen hjemmeside toldst.dk i løbet af 2018. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125