23948sdkhjf

Meldgaard: Tager fat på ESG som nogle af de første

Meldgaard Gruppen har valgt at rykke tidligt på bæredygtighedsrapporteringen, som bliver et krav fra EU i 2025.

Af Jesper B. Nielsen, Transportmagasinet

- Flere og flere af vores kunder ønsker at kende deres klimaaftryk. Det vil vi rigtig gerne kunne hjælpe dem med. Derfor er vi gået i gang med arbejdet allerede nu.

Sådan siger Line Meldgaard, medejer af og direktør i Meldgaard Gruppen i Aabenraa. Virksomheden har som en af de første vognmands- og transportvirksomheder taget hul på arbejdet med ESG, der går ud på at dokumentere virksomhedens aftryk på klima, samfund og miljø.

- I 2025 bliver det et krav fra EU, at alle store virksomheder skal dokumentere deres miljø- og samfundsmæssige påvirkning. Det betyder kort sagt, at de indhente mange af de nødvendige informationer fra deres underleverandører – og det er sådan nogen som os, siger Line Meldgaard, der samtidig også selv er fortaler for den grønne omstilling.

- Rapportering af CO2-aftryk er ved at blive en væsentlig parameter i mange af de licitationer, der er interessante for os. Det gælder ikke mindst på renovationsområdet. Så samlet set tænkte vi, at vi lige så godt kunne se at komme i gang.

Udpeger ESG-ansvarlig

I dag har virksomheden været i gang med ESG-arbejdet i et års tid. Arbejdet er forankret i en styregruppe, hvor Line Meldgaard selv sidder med – og kort før jul udpegede virksomheden sin første ESG ansvarlige, Mette Møbjerg, der er mangeårig controller i virksomheden.

Sammen med Line Meldgaards søn, Karl Emil Meldgaard, der lige nu bruger et sabbatår i familievirksomheden, bruger hun nu en betydelig del af arbejdstiden på at kortlægge virksomhedens værdikæder.

- Det er et omfattende arbejde at kortlægge vores værdikæder og ikke mindst at indhente data fra alle vores egne leverandører, forklarer Mette Møberg.

- Derfor kommer vi til at øve os på ESG-dokumentation i vores årsregnskaber de kommende år. Måske kan vi blive endnu klogere på, hvad der for os er den bedste måde at rapportere på.

Også fra lastbilerne

Meldgaard Gruppen har valgt at måle på de såkaldte ”scope 1, 2 og 3 parametre”, der dækker over klimaaftryk fra virksomheden selv, med også de leverandører og de produkter, der bruges.

- Det omfatter også CO2-aftryk, der stammer fra produktionen af de lastbiler, vi bruger – og andet materiel som containere. Vi skal ganske enkelt kortlægge udledningen fra alle de opgaver, vi løser.

DI: Gå i gang tidligt

At virksomheden er tidligt ude med ESG mærker Mette Møbjerg især, når hun eller Karl Emil er på datajagt hos virksomhedens egne leverandører.

- Nogle gange er der nogen, der ikke rigtig ved, hvad vi taler om. Så det tager lidt tid, siger Mette Møberg.

- Jo mere, vi kommer ind i stoffet, jo mere kan vi se, at det var rigtigt, at vi er gået i gang så tidligt.

Det er brancheorganisationen Dansk Industri som har opfordret deres medlemsvirksomheder til allerede nu at gå i gang med at se på ESG-problematikken.

- Selv om det først bliver et lovkrav for regnskabsåret 2025, er det en rigtig god idé at gå i gang allreede un, så man kan få de første erfaringer, lyder opfordringen fra Dansk Industris chef for Global udvikling og bæredygtighed, Marie Gad.

- Desuden vil en tidlig ESG-indsats kunne give virksomhederne nogle konkurrencefordele.

FAKTA OM: ESG

ESG står for Environmental, Social og corporate Governance.

Et EU-direktiv pålægger store virksomheder i EU at rapportere aftryk på klima, samfund og ledelse i deres årsregnskaber fra 2025.

Alle de største danske virksomheder - herunder alle aktieselskaber - er omfattet.

Kilde: DI

FAKTA OM: Meldgaard A/S

Meldgaard Gruppen A/S er en familieejet virksomhed, der blev grundlagt i 1970 i Aabenraa.

Virksomheden beskæftiger cirka 750 medarbejdere.

Der tilbydes blandt andet dag- og erhvervsrenovation, vejgodstransport og maskinsalg.

Virksomheden råder over en vognpark på 350 biler og havde i 2022 en omsætning på omkring en milliard kroner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142