23948sdkhjf

USA gør comeback i Københavns Lufthavn

Knap 800.000 rejsende til staterne i 2022.

Med 22,1 mio. rejsende og 160 destinationer på rutekortet er flere års voldsom rutsjetur stoppet, og 2022 blev et vendepunkt for Københavns Lufthavn. Hver tiende passager rejste til Spanien, der blev årets mest populære rejseland. På de lange ruter gjorde USA for alvor comeback med knap 800.000 rejsende.

Året sluttede med en klar pil opad for Københavns Lufthavn med 1,7 mio. passagerer i december og flere end otte ud af ti rejsende er nu tilbage i forhold til det sidste normale år før pandemien.

- Den travle og forventningsfulde hverdag er tilbage i terminalerne - ikke mindst når det gælder rejserne i Europa. Vintermånederne er traditionelt mindre travle, men vi forventer et forår og en sommer med endnu flere passagerer end i 2022, fortæller Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Sammenlignet med 2021 er antallet af rejsende mere end fordoblet fra 9,1 mio. til 22,1 mio. i 2022. Årets mest travle dag blev den 27. juli med 89.000 sommerrejsende. Den mest stille var 18. januar under omikron-udbruddet. Der rejste 16.000.

Rutenetværket er genetableret

Flyselskaberne er tilbage i fuld drift i København, så der over hele året var 59 forskellige flyselskaber, der fløj på 315 ruter til 160 destinationer.

- Vi har samarbejdet godt med flyselskaberne om at få genstartet luftfarten, og i dag er alle de større europæiske ruter genetableret, men generelt dog med lidt færre afgange, siger Peter Krogsgaard.

Københavns Lufthavn kunne i 2022 også byde flere helt nye flyselskaber velkommen, blandt andre islandske Nice Air, græske Sky Express og Montenegro Air.

USA er fuldt tilbage

Mens indenrigs- og europaruterne nærmer sig niveauet før pandemien med indeks 88 og 83, halter de lange interkontinentale ruter stadig lidt efter, men det går fremad. I december endte den interkontinentale trafik i indeks 75 i modsætningen til vintermånederne, hvor den lå omkring indeks 22-24.

- På de lange ruter, kan vi se, at især USA er fuldt tilbage, og alle ruter er genåbnet. USA ender som nummer ti på listen over mest populære rejselande med lige knap 800.000 passagerer - både amerikanske turister og forretningsfolk, der kommer hertil og danskere og sydsvenskere, der rejser på en af de otte direkte ruter, vi har til Nordamerika, fortæller Peter Krogsgaard.

I januar er der direkte ruter fra CPH til New York, Washington, Miami, Boston, Chicago, Toronto, Los Angeles og San Francisco. Senere på året åbner en direkte rute til Montreal.

En lang rutsjetur er slut

Den gode afslutning på 2022 er også afslutningen på den værste rutsjetur i luftfarten nogensinde. I foråret 2020 gik lufthavnen fra 83.000 rejsende på en gennemsnitlig dag til blot 424 den 9. april 2020. Først fra sommeren 2021 begyndte det at vende med coronapas og en verden, der langsomt åbnede sig.

- Som tallene viser, satte ophævelsen af rejserestriktionerne i foråret 2022 for alvor rejselysten fri. Nu er vi ramt igen ramt af global usikkerhed og inflation, men behovet for og lysten til at flyve ud i verden på ferie og forretningen er indtil videre usvækket. Derfor forventer vi også et travlt 2023, siger Peter Krogsgaard.

/anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Mærsk trækker i førertrøjen med "målebånd" til grønne IT-indkøb
Slaget er slut: Folketinget vedtager kilometerafgift
Balkan-korridor skal bane vejen for førerløs godstransport
DHL hælder biofuel på Formel1-lastbiler
Kartoffel-gate: Mistanke om protestaktion på Storebæltsbroen
Scan Global udvider med opkøb og står styrket i Europa

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.596