23948sdkhjf

Kilometerafgift - at betale kr. 126.320,-

DTL-magasinet har regnet på, hvad en dansk kilometerafgift kan komme til at koste årligt.

Regeringen sendte midt i december lovforslaget om en ”grøn” dansk kilometerafgift på lastvogne ud i høring. Kilometerafgiften skal erstatte den nuværende vejbenyttelsesafgift på lastvogne på årligt 9.302 kr.

I stedet skal lastbiler betale en kilometerafgift, der varierer efter lastvognstogets totalvægt og motorens CO2-emissionsklasse. Det betyder, at kilometer-taksten på lastvognstog med en totalvægt over 32 tons i den slemmeste CO2-emissionsklasse lander på én krone og 37 øre. Kører lastbilen ind i en miljøzone i en af landets større byer, vil der blive lagt 19 øre oven i kilometertaksten.

Skifter vognmanden fra diesel til et batteri-elektrisk alternativ, der ikke udleder CO2 i forbindelse med driften, vil kilometertaksten være 20 øre - plus eventuelt 19 øre oven i, hvis der køres i miljøzonerne.

DTL Danske Vognmænds medlemsmagasin ”Danske Vognmænd” har regnet på, hvad det vil koste i praksis. I et regneeksempel, der tager udgangspunkt i et 7-akslet lastvognstog med en tilladt totalvægt på 56 tons og en motor i CO2-emissionsklasse 1 - der har den højeste CO2-udledning - vil den årlige kilometerafgift være på 88.040 kr. i 2025 - det første år afgiften vil blive opkrævet.

I regneeksemplet kører lastvognstoget 100.000 kilometer årligt.

Men frem mod 2028 vil en større andel af vejnettet blive afgiftspligtig. Derfor vil den årlige regning blive på 126.320 kr.

Til magasinet Danske Vognmænd udtaler DTL’s erhvervspolitisk chef, Ove Holm:

- … at de kommende kilometerafgifter vil blive et meget dyrt bekendtskab for danske vognmænd og deres kunder.

Han påpeger, at drivmidler samtidig er steget voldsomt i pris.

Tilsammen vil kombinationen af en ny høj kilometerafgift, høje energipriser og en meget høj anskaffelsespris på el-drevne lastbiler virke som en bremse på den grønne omstilling af den tunge vejgodstransport.   /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ikea-logistikchef: "Vi må ændre vores forsyningskæder"
Logistikvirksomhed skovler penge ind: “Vi kunne have vækstet endnu mere”
Ny sales manager til DKI Logistics
Kapitalindsprøjtning til Peak Systems
Milliard-opkøb booster transportvirksomhed i USA
Ekspresleverandør har vokseværk

Send til en kollega

0.172