23948sdkhjf

- Farcen om vintertjeneste bør føre til bedre samarbejde med branchen

De tre udbudsfaser har giver meget bøvl for vognmændene, mener ITD.

Forløbet med kontrakterne om udførelsen af vintertjenesten på de statslige veje bør give stof til eftertanke. Hele tre gange måtte Vejdirektoratet sende opgaven om dette års vintertjeneste ud til de danske vognmænd, før de kunne indgå kontrakterne om at få ryddet og saltet vejene til vinter, og brancheorganisationen ITD opfordrer derfor til et meget tættere samarbejde om de kommende års udbud af vintertjenesten.

- Vi synes, forløbet om dette års udbud af vintertjeneste har været en farce. Og det har medført en masse bøvl for vognmændene, som har måttet bruge kostbar tid på gang på gang at skulle forholde sig til meget kompliceret udbudsmateriale, fordi det det ikke har været forberedt ordentligt, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD.

Årsagen til, at de to første udbud måtte trækkes tilbage, var blandt andet, at der var sat alt for få penge af til opgaven, og at der ikke var taget højde for regeringens egne regler om myndighedskontrol af arbejdstid, som kræver flere chauffører og køretøjer til at klare opgaven.

Ifølge Vejdirektoratet endte det derfor med, at der måtte cirka dobbelt så mange penge på bordet i det endelige udbud, end man havde budgetteret med i det første omgang.

- At man spiller ud med en pris i det første udbud, der ligger langt, langt under, hvad der overhovedet er realistisk for vognmændene, er ikke i orden. For det er helt afgørende, at vejene ryddes og saltes, når vinteren bider, ellers går samfundet jo i stå, og det bør staten tage alvorligt, siger Henriette Kjær.

Forløbet bør derfor give anledning til, at Vejdirektoratet fremover er meget mere lydhør over for branchen, når de udbyder vintertjenesten. Og det betyder blandt andet, at priserne på opgaven skal afspejle virkeligheden, lyder det.

- Vi opfordrer i ITD til et langt tættere samarbejde med branchen, når vintertjenesten skal i udbud næste gang. Og det betyder ikke mindst, at der fra start skal findes de nødvendige midler, ligesom vilkårene skal afspejle vognmændenes muligheder for at kunne udføre vintertjenesten. For opgaven ser bestemt ikke ud til at blive lettere de kommende år, siger Henriette Kjær.

/anga.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11