23948sdkhjf

Vognmænd til ministeren: Drop planer om urimeligt gebyr

Samlet vognmandsbranche opfordrer transportministeren til at opgive nyt gebyr.

Regeringens forslag om at indføre et nyt gebyr på gods- og buskørselstilladelser har vakt skarp kritik fra vognmændene.

Nu har ITD sammen med den øvrige vognmandsbranche sendt en fælles henvendelse til transportminister Trine Bramsen med opfordring til, at regeringen dropper sit forslag om at indføre et gebyr på gods- og buskørselstilladelserne.

Regeringen foreslår med sit finanslovsforslag for 2023, at Færdselsstyrelsen fra den 1. januar 2023 skal opkræve et nyt omkostningsdækkende gebyr for vognmandstilladelser til gods- og buskørsel og tilsynet hermed.

Gebyrets størrelse fremgår ikke af finanslovsforslaget, men der er i 2023 budgetteret med at blive indkrævet ca. 25 mio. kr. mere i gebyrer end i 2022, som skal betales af erhvervet.

- Vi synes, det er et uforskammet forslag, som regeringen nu kommer med som en del af deres finanslov. Vognmændene betaler allerede en høj pris, efter en periode med helt uacceptabel langsom og ufleksibel sagsbehandling ved udstedelsen af tilladelser i Færdselsstyrelsen. Det er helt uholdbart at pålægge branchen et nyt gebyr for tilladelser, der er selve forudsætningen for, at vognmændene kan udføre deres erhverv, siger Stefan K. Schou, administrerende direktør (konst.) hos ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Halt sagsbehandling

Der har længe været politisk fokus på at rette op på Færdselsstyrelsens sagsbehandling, som i flere tilfælde har været så langsom, at det har betydet, at vognmænd har, måtte lade lastbiler holde stille, selvom der er enorm mangel på ledig kapacitet i markedet.

Regeringen begrunder forslaget om et nyt gebyr med EU’s Vejpakke, men det er helt skævt, mener transportbranchen, som peger på, at regeringen så skulle have taget forslaget med i lovforslaget om at implementere Vejpakken i stedet for at pakke det ind i finansloven.

- Hvis regeringen havde haft et ønske om at vognmændene skulle betale ekstra for at finansiere nye Vejpakke-opgaver i Færdselsstyrelsen, så burde regeringen have foreslået det, da Folketinget behandlede regeringens Vejpakke-lovforslag. Vognmændene løfter allerede deres del af de nye administrative krav i Vejpakken, og vi har en forventning om, at statens øgede udgifter afholdes af staten og ikke overvæltes på erhvervet, siger Stefan K. Schou og fortsætter:

- Skiftende regeringer har jo netop henvist til Vejpakken som et middel til at gøre det mere attraktivt at drive vognmandsforretning fra Danmark, og som et vigtigt skridt på vejen til at sikre mere fair konkurrence mellem danske og udenlandske virksomheder. Her er det jo et kæmpe paradoks, at regeringen nu bruger Vejpakken til at pålægge netop danske virksomheder yderligere omkostninger i form af et nyt gebyr. /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124