23948sdkhjf

Vattenfall etablerer byggeledelse på Thorsminde havn

Den vestjyske havn central i etableringen af Vesterhav Nord og Syd.

Det er under to måneder siden, at Thorsminde Havn og det tyske energiselskab RWE sammen løftede sløret for, at Thorsminde Havn bliver servicehavn for vindmølleparken Thor i Nordsøen, som skal stå færdig i 2027. Nu har Vattenfall også fået øje på Thorsminde.

Det svenske energiselskab har netop indgået aftale med Thorsminde Havn om at anvende havnen som base for byggeledelsen af Danmarks næste havvindsparker, Vesterhav Syd og Nord, som skal stå færdig i slutningen af 2023. Dermed kommer der endnu mere aktivitet på havnen i Thorsminde, allerede fra slutningen af 2022.

Byggeledelsen skal koordinere og styre opførelsen af havvindsparkerne, og 1-2 mandskabsfartøjer får hjemhavn i Thorsminde.

- Bedst som vi syntes, at vi med etableringen af RWE i Thorsminde havde opnået det størst tænkelige, så betyder Vattenfalls beslutning om, at Thorsminde Havn også skal være basehavn for dem, at vi har følelsen af, at der er landet endnu en appelsin i turbanen. Vi er i den grad styrkede i troen på, at vi kan transformere Thorsminde fra fiskerihavn til også at være en energihavn, fortæller Poul Willadsen, bestyrelsesformand for Thorsminde Havn.

Bestyrelsesformanden og havnechefen glæder sig over, at havnen og Holstebro Kommune sammen har øjnet potentialerne ved energieventyret, har været godt forberedte og haft plangrundlaget på plads.

- Vindbranchen buldrer derud af. Den globale klimadagsorden og Putin, der sætter forsyningskæderne under pres, viser med al tydelighed, hvor væsentligt det er at være gearet til den grønne omstilling. Vi er hjulpet godt på vej med god og grundig forberedelse. Vi har truffet nogle strategiske valg og var godt forberedte på Thor. Dermed har vi også været forberedte på andre havvindmølleparker og operatører, siger Lisette Sønderby, der er havnechef for Thorsminde Havn og som glæder sig til at byde både Vattenfall og deres underleverandører velkomne i Thorsminde.

Vattenfalls danske landechef, Anne Mette Traberg, udtaler:

- Thorsminde har virkelig placeret sig på landkortet for havvind. Vi er glade for at komme til byen, i første omgang i 2022-23, mens vi bygger Vesterhav-parkerne. Det er en god start for havnen, før Thor-parken skal serviceres.

Først tyskerne, så svenskerne

Det er ikke kun Thorsminde Havn, som ser frem til de udsigter til erhvervseventyr, som Vattenfalls etablering betyder.

- Den øgede aktivitet i Thorsminde er til stor gavn for erhvervslivet. Det, vi har drømt om, bliver nu en realitet, og jeg glæder mig over det potentiale og det perspektiv, erhvervseventyret får, både for Thorsminde og for hele kommunen. Nu handler det for vores erhvervsliv om at få øje på potentialet og komme i gang med at få det forløst, siger H.C. Østerby, borgmester i Holstebro Kommune.

Vesterhav Syd og Nord er en del af Energiaftalen 2012, som blev indgået med et bredt politisk flertal i Folketinget. Den samlede effekt bliver 344 MW, heraf 168 MW fra Vesterhav Syd og 176 MW fra Vesterhav Nord. Elproduktionen kan dække flere end 350.000 danske husstandes årlige forbrug. Havvindmølleparkerne vil bestå af henholdsvis 20 og 21 møller, som hver har en kapacitet på 8,4 MW. Byggeledelsen er placeret i Thorsminde med kontor og mandskabsbåde. De 20 møller i Vesterhav Syd-parken er placeret mellem 9 og 10 km fra kysten nordvest for Hvide Sande. De 21 møller i Vesterhav Nord-parken er placeret mellem 5,5 og 8,4 km. fra kysten vest for Harboøre.

/anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156