23948sdkhjf

Byggeri og anlæg skruer ned for blusset

Nedtur truer: 6.800 færre beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen.

En ny prognose fra Dansk Industri forudser, at bygge- og anlægsbranchen går mindst et gear ned i tempo. Over i år og næste år vil beskæftigelsen falde med 6.800 personer.

Efter en fuldstændig vild vækst i kølvandet på corona forudser Dansk Industri (DI) i en ny prognose, at byggeriet går mod rolige tider. Det vil medføre et fald i aktiviteten og mindst 6.800 færre beskæftige i den konjunkturfølsomme branche.

- Vi går fra en brandvarm bygge- og anlægsbranche til meget mere lunkne tider. Der er imidlertid meget stor usikkerhed om de økonomiske udsigter, men det er sikkert, at det hæsblæsende tempo, som har kendetegnet de sidste par år, ser ud til at være historie, lyder det fra branchedirektør i DI Byggeri Anders Stouge.

Næsten 7.000 færre beskæftigede

I kolde tal lyder forventningen fra DI Byggeri, at boliginvesteringerne i 2022 fortsat vil vokse med 1,2 procent – meget af den vækst er dog allerede indtruffet. Og i 2023 vil boliginvesteringer falde med næsten 4 procent, hvilket målt i kroner og ører beløber sig til cirka 3,5 mia. kr.

Samtidig ses en tilbagegang i de øvrige bygge- og anlægsinvesteringer, hvilket ikke mindst skyldes, at det offentlige i år skruer kraftigt ned for sine investeringer.

Bundlinjen for byggebeskæftigelsen er, at hvor der ved udgangen af 2021 var 187.300 ansatte, så forventes det at falde med 2.300 i år og yderligere 4.500 næste år, så der nytårsaften 2023 vil være 180.500 ansatte i bygge- og anlægsbranchen.

Usædvanelige usikre tider

DI Byggeris branchedirektør Anders Stouge påpeger, at prognosen er behæftet med usædvanlig stor usikkerhed. Det skyldes, at der stadig er forsyningsudfordringer i dele af bygge- og anlægsbranchen og at de højere renter og prisstigningerne på materialer yderligere kan svække lysten til at gå i gang med nye projekter.

- Det er absolut ikke det letteste tidspunkt i historien at være i byggebranchen på, og det kan ikke udelukkes, at der sker en kraftigere korrektion, end det vi har lagt ind i prognosen, siger branchedirektøren.

Han tilføjer dog:

- Hæver du blikket og kigger nogle år ud i fremtiden, er historien stadig, at der stadig vil være et stor behov for byggeri og anlæg. Dels bliver vi flere danskere, dels er fortsat et stort behov for at få indrettet vores bygninger og anlæg, så de bruger mindre energi og kan håndtere klimaforandringerne.   /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vognmænd varsler flere aktioner
Disruption: Vi er alle i samme båd
Geodis på opkøb i Schweiz
Kæmpe logistikcenter slår dørene op for virksomhederne
Postnord ser fordobling af svindel-beskeder
DSV donerer udstyr for millioner til Ukraine

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125