23948sdkhjf

Vognmændenes indtjening stagnerer

DTL’s medlemsvirksomheder får ikke noget ud af højere transportpriser.

DTL – Danske Vognmænds medlemsvirksomheder har oplevet voldsom vækst i transportpriserne og omsætningen, sammenlignet med sidste år. Men fremgangen på toplinjen kan ikke ses på bundlinjen.

Det viser DTL’s konjunkturundersøgelse 2022.

Det skriver brancheforeningens eget magasin Danske Vognmænd i nr. 4.

Grunden til at vognmandsvirksomhederne kun i ringe grad eller slet ikke formår at forbedre bundlinjen er ikke overraskende, at vognmændenes omkostninger er steget markant. Det er her især de kraftige stigninger i brændstofpriserne, der spiser fremgangen i omsætningen.

DTL – Danske Vognmænd gennemfører hvert år sin egen konjunkturundersøgelse, hvor brancheforeningens medlemmer beskriver, hvordan de oplever udviklingen i forhold til året før.

I år har et flertal af de medlemmer, der har svaret, oplevet en betydelig omsætningsfremgang. Det skyldes højere transportpriser, men den bagvedliggende årsag er stigende omkostninger – på brændstoffer og øget inflation.

Det får DTLs økonom Morten Pernø til at konstatere, at indtjeningen i vognmandsvirksomhederne er stagneret.

- Udgiftssiden i virksomhederne er påvirket af inflationen og de generelle prisstigninger, hvor det helt overvejende er omkostningerne til brændstof, som er udslagsgivende på grund af priserne på blandt andet diesel, siger Morten Pernø.

Medlemmernes flittige brug af af DTL’s olie-oplysningsskema, der hjælper virksomhederne med at beregne det olie-tillæg, de opkræver af deres kunder, ser DTL-økonomen som et tegn på, at de stigende brændstofomkostninger får stor opmærksomhed ude hos vognmændene.

Morten Pernø oplyser, at medlemsvirksomhederne forventer, at udviklingen vil fortsætte i den kommende tid.

Rammer grøn omstilling

I DTL forventer man, at stagnationen på bundlinjen kan udgøre en hindring for den grønne omstilling af den tunge transport. Der vil simpelthen ikke være nær så mange penge til at skifte til mere klimavenlige køretøjer, når omkostningerne øges.

Her frygter Morten Pernø, at især mindre og kapitalsvage virksomheder kan få det svært..   /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083