23948sdkhjf

- Et stort grønt skridt mod et friere Europa

Green Power Denmark: Esbjerg-erklæring er et afgørende skridt væk fra fossile brændsler.

Med fire underskrifter lød startskuddet til en massiv udbygning af havvindenergi i Nordsøen. På et topmøde i Esbjerg har statsministrene for Danmark, Tyskland, Belgien og Holland underskrevet en erklæring med et fælles mål på minimum 150 gigawatt havvind i Nordsøen inden 2050.

Med målet står de fire lande til at indfri halvdelen af EU-Kommissionens ambition om 300 gigawatt havvind i 2050. Derudover indebærer erklæringen et mål for de fire lande på 20 GW elektrolysekapacitet og et løfte om mere frem mod 2050.

 - Esbjerg-erklæringen er et afgørende skridt væk fra afhængighed af fossile brændsler og mod et grønnere, friere og mere sikkert Europa. Nu skal vi handle. Jo mere, jo før, jo bedre. Vi skal gøre godkendelsesprocesserne mere smidige, vi skal sætte gang i flere statslige udbud, og vi skal sætte havvind fri, så markedet kan bidrage med endnu mere grøn strøm. Energibranchen er klar, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.

Banebrydende samarbejde om energiinfrastruktur

Udover det konkrete mål står de fire lande sammen om at etablere den nødvendige energiinfrastruktur i Nordsøen. Landenes elnet skal kobles til energiøerne i Nordsøen, og de forskellige øer skal forbindes med hinanden.

Blandt andet har Danmark og Belgien aftalt, at Belgien skal kobles på den første energiø i Nordsøen.

- Det er banebrydende. Vi skal sikre, at den grønne strøm kommer ud til borgerne og virksomhederne i de europæiske lande. Ved at forbinde de forskellige landes energiøer og havvindmølleparker bliver infrastrukturen billigere og forsyningssikkerheden større, siger Kristian Jensen.

Den store plan om at udbygge kapaciteten for havvind i Nordsøen kræver samlede investeringer for over 1.000 mia. kr., og det vil ifølge Green Power Denmark kaste masser af arbejdspladser af sig i Danmark.

- Aftalen er godt nyt for den danske industri og for dansk beskæftigelse. Aftalen lægger op til, at der skal investeres massivt i produktionen af vedvarende energi. Her har vi i Danmark et forspring, fordi vi har hele den grønne værdikæde – fra de mindste dimser til de store konstruktioner, siger Kristian Jensen.

/anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125