23948sdkhjf

Udsigt til stramning af dyretransportregler vækker bekymring

Dyretransport: Landmand og MEP for Venstre frygter alvorlige konsekvenser for dele af dansk landbrug.

Torsdag stemmer Europa-Parlamentet endeligt om en række anbefalinger, der skal styrke dyrevelfærden i EU. Medlem af Europa-Parlamentet og landmand Asger Christensen er spændt på resultatet, som han mener i værste tilfælde kan få katastrofale konsekvenser for en del af dansk landbrug.

Forældede regler fra 2005 skal opdateres. Nu stemmer Europa-Parlamentet om nye anbefalinger til transport af dyr i EU. Men ifølge Venstres medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen kan flere problematiske forslag ødelægge en del af dansk landbrug, hvis de vedtages torsdag:

- Socialdemokratiet og venstrefløjen har stillet nogle meget problematiske forslag. For eksempel foreslår de en grænse på otte timers transporttid for alle typer dyretransporter. Jeg er enig i, at slagtedyr ikke skal fragtes længere end de otte timer. Men det skal være muligt at transportere andre dyr længere, forklarer han.

Flere knaster i forslag

Men det er ikke kun forslaget om en ny tidsbegrænsning, der bekymrer Asger Christensen. For et forslag om et forbud mod transport af dyr i de første 35 dage efter fødsel skal også til afstemning. Ligeledes skal det heller ikke længere være tilladt at transportere drægtige dyr i den sidste tredjedel af drægtighedsperioden.

Ifølge Venstre-politikeren er forbuddet problematisk, fordi det i praksis gør det umuligt eksempelvis at fragte grise til en farestald eller flytte dyr fra et konkursbo.

- Det er ikke gennemtænkt. Vi bør så vidt muligt ikke transportere drægtige eller sårbare dyr. Men det kan give store problemer, hvis vi ikke giver mulighed for korte transporter, når det er strengt nødvendigt, fastslår Asger Christensen.

Positive forslag

Rapporten vækker dog også glæde hos Asger Christensen, der er stolt af at være med til at forbedre dyrevelfærden i EU:

- Rapporten sætter fokus på behovet for at forbedre dyrenes forhold under transport. Det er meget positivt. Vi tager et stort skridt fremad for dyrevelfærden. Danmark er et forgangsland, og nu skal vi have de andre med, så vi kan hæve barren i hele EU.

Europa-Parlamentet nedsatte i efteråret 2020 et midlertidigt specialudvalg, der fik til opgave at kulegrave dyrs forhold under transport. Udvalget har i forbindelse med arbejdet besøgt Bulgarien og Danmark for at få input til arbejdet fra landmænd, transportører og interesseorganisationer.

Rapporten, som er kommet ud af dyretransportudvalgets undersøgelser, skal til afstemning i Europa-Parlamentet torsdag den 21. januar. Resultatet af afstemningen offentliggøres torsdag aften.   /Smir

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14