23948sdkhjf

Pylonfod trukket ud i Storstrømmen

Stort spring fremad for den nye Storstrømsbro er stået til ”søs”.

Den 12.000 tons tunge pylonfod til den nye Storstrømsbro blev i dag sejlet ud i Storstrømmen, hvor den senere skal sænkes på havbunden.

Efter en uge hvor entreprenøren SBJV og Vejdirektoratet har ventet på de rette vejmæssige forhold blev søndag 17. oktober dagen, hvor operationen med at sejle fundamentet til broen ud i Storstrømmen kunne begynde. En kompleks opgave, der kræver roligt vejr i to og et halvt døgn.

Fundamentet skal placeres i midten af linjeføringen på den kommende bro, og det er en af de største milepæle på projektet, fortæller Niels Gottlieb, der er projektchef i Vejdirektoratet.

- Vi har ventet en god uges tid på dette moment, så det var godt endelig at se prammen forlade kajen og begynde rejsen mod det sted fundamentet skal sænkes, siger Niels Gottlieb.

Uhyre stor koncentration

Klokken cirka 8.00 begyndte fire slæbebåde at trække prammen - som fundamentet står på - ud af Vordingborg Havn og omkring syv timer senere nåede fundamentet sit første stop på rejsen. På 21 meters havdybde blev prammen forankret til fire tunge ankerblokke på havbunden.

Næste led i operationen er at prammen fylder sine ballasttanke med vand, sænker sig og frigør fundamentet fra prammen. Derefter fører slæbebåde fundamentet ud til sænkningsstedet.

- Mandskabet arbejder under uhyre stor koncentration, fordi både vind og vejr påvirker processen, men går det som planen ser ud nu, vil fundamentet blive gjort fri af prammen mandag og tirsdag kan vi så afslutte sænkningen, siger projektchef Niels Gottlieb.   /Smir

Fakta om pylonfundamentet

Vægt - 12.000 tons

Længde – 42 meter

Højde – 22,7 meter

Bredde – 34 meter

Primære materialer - 4500 m3 armeret beton

Placering - Fundamentet skal stå på 18,9 meters dybde

Fakta om prammen

Navn - BOA Barge 34

Kommer fra Norge

Færdigbygget 2011

Længde – 140 meter

Bredde - 36 meter

Højde – 8,54 meter

Rummer 27 ballasttanke

Ballasttankene kan rumme 27.750 m3 vand

Fakta om Storstrømsbroen

Den ny Storstrømsbro bliver ca. 4 km lang og vil være Danmarks tredjestørste bro efter Øresundsbroen og Storebæltsbroen. Broen får elektrificeret jernbane i to spor anlagt til 200 km/t og en tosporet landevej til 80 km/t. Desuden får broen en gang- og cykelsti. Broen forventes at være klar til biltrafikken i 2024 og jernbanetrafikken i 2026. Det er det italienske joint venture, SBJV, der bygger broen for den danske stat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156