23948sdkhjf

Ren luft-aftale er luftkasteller

DTL skeptisk over ny miljøzone-aftale.

Hos DTL Danske Vognmænd mener man, at regeringens aftale med støttepartierne Radikale, SF og Enhedslisten om at give kommuner mulighed for at etablere nul-emissionszoner i større byer kan indebære en usikker fremtid for den tunge transport.

I aftalen lægges der op til, at transportører med såkaldt legitime formål kan få dispensation til at køre ind i nul-emissionszoner.

- Hvad ligger der i ordet legitim? Tidligere var det et lige så ”tåget” begreb som ”anerkendelsesværdigt formål”. Hvis der lægges op til det dispensationscirkus, som mange vognmænd har oplevet med de eksisterende miljøzoner, så er forslaget ”no go” set med vognmændenes briller, siger Erik Østergaard, administrerende direktør i DTL, og fortsætter:

- Lastbilerne har per definition et både legitimt og anerkendelsesværdigt formål i byerne. De kører ikke fem gange rundt om Kongens Nytorv for at nyde udsigten, men er alene i byen for at betjene borgere og erhvervsliv med alt fra varer til butikkerne, til/fra byggerierne, affaldshåndtering, flytteopgaver, osv. Byerne vil nedsmelte, hvis det ikke sker. Så jeg har en forventning om, at lastbiler omfattes af en gruppeundtagelsesordning, så vognmændene ikke skal syltes ind i et bureaukratisk dispensationscirkus, som vi har set det med miljøzonerne, siger direktøren.

Ifølge aftalen skal forslag om at indføre nul-emissionszoner fremsættes i efteråret 2022.

- DTL er skeptisk over for nul-emissionszoner, som er et meget indgribende og firkantet instrument i forhold til omstilling af den tunge transport. Nul-emissionszoner udelukker i princippet alle andre køretøjer, end køretøjer der kører på brint og el. Det skaber usikkerhed om, hvilken type biler, vognmændene skal investere i i fremtiden. Kan vognmændene følge med? Det er vi bekymret for, at de ikke kan, hvis regeringens aftale med støttepartierne bliver til virkelighed. Kan for eksempel de Euro 6-biler, som mange lige har investeret i, alligevel ikke køre ind i byerne? Og hvilke byer ud over de fem store byer begynder at lave miljøzoner, når det bliver muligt, spørger Erik Østergaard, der også beklager, at vognmandsbranchen ikke ser ud til at være med i det nationale partnerskab for ren luft, som man vil oprette.

- Da vi står for en stor del af klimabelastningen fra transporten, bør vi naturligvis også være med i løsningerne på det problem, slutter han. /anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vognmænd varsler flere aktioner
Disruption: Vi er alle i samme båd
Geodis på opkøb i Schweiz
Kæmpe logistikcenter slår dørene op for virksomhederne
Postnord ser fordobling af svindel-beskeder
DSV donerer udstyr for millioner til Ukraine

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14