23948sdkhjf

- Godt med stram finanslov – men husk de grønne reformer

Dansk Energi efterspørger en grøn skattereform.

Regeringens finanslovsudspil afspejler, at vi økonomisk er ved at være godt gennem coronakrisen. Til gengæld tager udspillet slet ikke fat på de grønne reformer og -tiltag, der skal reducere CO2-udledningen, mener Dansk Energi, der efterspørger en grøn skattereform.

- Regeringens udspil er ansvarligt, hvad angår den økonomiske situation, og det er godt. Men der udestår fortsat en kæmpeopgave efterfølgende med at få taget fat på de store grønne reformer, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Han savner især initiativer, der sikrer, at Danmark får nedbragt sin CO2-udledning, elektrificeret energiforbruget og skabt tilstrækkelig med arbejdskraft med de rette kompetencer, der kan realisere den grønne omstilling.

Derfor håber Lars Aagaard, at regeringen sammen med Folketingets partier allerede i efteråret tager hul på de store samfundsopgaver, der udestår som del af klimamålene og grøn omstilling, og peger især på nødvendigheden af reformer på både afgifts- og beskæftigelsesområdet:

- Det haster med en grøn skattereform, der giver alle energikunder – både på villavejen og i erhvervslivet – klarhed over priserne på både fossile og grønne energiløsninger. Enhver afgift skal sættes, så den guider kunderne grønt, hvis vi skal nå klimamålene i det tempo, man politisk har bestemt. Det er en svær, men nødvendig, øvelse, som jeg forventer, at en færdig finanslovsaftale giver nogle svar på, siger han.

- Men skal vi helt i mål, kræver det også, at vi har hænder og kompetencer til at gennemføre den grønne omstilling, og i horisonten kan vi allerede nu se truende flaskehalse på arbejdsmarkedet. Ifølge Dansk Energis analyser vil den grønne omstilling kræve 290.000 ekstra årsværk de kommende ni år, og det kan blive en reel stopklods, hvis ikke vi har de rette kompetencer i de rette mængder, siger Lars Aagaard.

Fart på elektrificering og digitalisering

I forsommeren præsenterede regeringen en strategi, der kan lægge sporene til et elektrificeret Danmark. Men nu skal regeringen også køre ad de spor og sætte handling bag sin egen strategi, mener Lars Aagaard.

- Det er for længst slået fast, at grøn el er klimakampens kraftigste våben. Derfor skal vi have ryddet barriererne for opstilling af vedvarende energi af vejen, og blive langt bedre til at bruge vores grønne el – til varme i vores boliger, brændstof i vores biler og til tung transport og fly. Med coronakrisen bag os, må klimaet nu for alvor i fokus, lyder det. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11