23948sdkhjf

Søfolk i danske havne får tilbudt vaccine

Danmark tilbyder nu endeligt Covid-19-vaccine til søfolk, der anløber danske havne.

Regeringen gør det nu muligt for besætninger på skibe, der kommer til Danmark, at blive vaccineret mod Covid-19. Det gælder uanset søfolkenes nationalitet og har været et stort og længe næret ønske fra Danske Rederier og Dansk Metal.

Danske og udenlandske søfolk er ofte på havet i månedsvis, hvor det kan være svært at få vaccineplanlægningen til at gå op med de lange udmønstringer. Og mange søfolk kommer fra lande, hvor der ikke er nem adgang til vacciner. Derfor er det langt fra alle søfolk, der er vaccineret mod Covid-19.

Men fremover bliver det en smule lettere. Regeringen har netop besluttet at etablere en ordning, som giver alle, herunder udenlandske statsborgere på kort ophold i Danmark, adgang til vaccination med COVID-19 vacciner fra Johnson&Johnson mod betaling.

I praksis betyder det, at når et skib kalder en dansk havn, bliver det muligt at få vaccineret hele besætningen.

Stor glæde

I Danske Rederier skaber den nye mulighed for vaccination af søfolk stor glæde:

- Det er meget positivt at endnu flere søfolk nu kan blive vaccineret. En Covid-vaccination er ofte deres billet til at kunne rejse rundt i verden for at på- og afmønstre skibene. Samtidig har en del af søfolkene fra fx Filippinerne og Indien ikke samme adgang til vacciner i hjemlandet, og her har vi som søfartsnation mulighed for at give dem en hjælpende hånd, siger Jacob Meldgaard, der er CEO i rederiet TORM A/S og bestyrelsesformand for Danske Rederier.

Dansk Metal var sammen med Danske Rederier afsender på et brev til sundhedsministeren tidligere på året, hvori ønsket om vacciner til søfolkene blev udtrykt. Derfor glæder formand Claus Jensen sig også over udsigten til flere vaccinerede søfolk:

- Vi skal passe godt på vores søfolk, og derfor bør det også være muligt at blive vaccineret, når man kalder dansk havn, uanset hvilken farve ens pas har. Søfolkene har knoklet hårdt under hele coronakrisen, og derfor giver det også god mening, at de nu kan blive tilbudt en vaccine i Danmark, hvis de ønsker det, siger Claus Jensen.

Ét stik er ideelt

I praksis vil det være private virksomheder, som står for vaccinationerne, og da søfolkene opholder sig kortvarigt i havn, vil det være ideelt at vaccinere med Johnson & Johnson, som kun kræver ét stik.

Forventningen er, at cirka 3.000 søfolk vil kunne blive vaccineret i Danmark i andet halvår af 2021.

Der er allerede en række lande, der har indført vaccinationsordninger for søfarende. I Europa – hvor flere lande indledte vaccinationsprogrammer for søfolk før sommerferien, er det typisk myndighederne, der tilbyder vaccination. I USA har private velgørende organisationer også tilbudt vaccination til søfolk, der anløb havne i USA.

I starten af august viste en opgørelse, at kun 15 procent af verdens søfolk er vaccineret – det er langt under de vaccinationsrater, der er opnået i mange lande. /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109