23948sdkhjf

Dansk Energi savner fokus på grønne brændsler

Infrastruktur til grønne biler bør være mere centralt i en infrastrukturplan, lyder det fra Lars Aagaard.

Regeringen har torsdag fremlagt sit forslag til en samlet plan for udbygningen af Danmarks infrastruktur frem mod 2035, der blandt andet indeholder udbygning af motorveje, forbedringer af den kollektive transport og 500 mio. kr. til ladeinfrastruktur frem mod 2030. Men da planen strækker sig til 2035 bør infrastruktur til grønne køretøjer få en mere central plads i de kommende forhandlinger, lyder det fra Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard:

- Det er fint at binde landet bedre sammen med motorveje, når blot vi ved, det er grønne biler og lastbiler, der kommer til at køre på dem. I 2035 vil der køre flere end 1,5 mio. elbiler rundt i Danmark, og en større andel af lastbiler og skibe vil drives af el eller Power-to-X-brændsler. Vores infrastruktur skal være på forkant med den udvikling, og jeg frygter, det halter for den tunge transport og skibsfarten i regeringens plan, siger han.

Han anerkender, at regeringen vil afsætte en halv mia. kr. til lynladere til elbiler og ønsker at fremme elektrificering af tog og busser i den offentlige transport. Men der mangler mere konkret fokus på infrastruktur til Power-to-X-brændsler til tung transport og skibsfart - men også en plan for udbygning af ladestrøm til skibe. Og desuden er luftfarten helt fraværende i udspillet.

Regeringen ønsker med udspillet at sætte et arbejde i gang med at udvikle en strategi for den grønne drivmiddelinfrastruktur til tung vejtransport – men der mangler en økonomisk ramme, mener Lars Aagaard.

- Et strategi- og analysearbejde er fint, men skal følges op af handling. Derfor skal vi have en økonomisk ramme på omkring én mia. kr. frem mod 2035 til udmøntning af strategien, og den ramme skal forhandles på plads nu. Vi står over for en teknologisk revolution i den tunge transport og i de danske havne, hvor grøn brint og Power-to-X-brændsler kan bidrage væsentligt til, at danske transportvirksomheder kan tanke deres lastbiler og færger grønt og nå deres klimaambitioner, siger han.

Han mener, at efterspørgslen på brintbaserede brændsler er afgørende for, at danske virksomheder vil begynde at producere brændslerne. For Danmark huser en række globalt førende virksomheder med tårnhøje ambitioner om at drive udviklingen på Power-to-X og samtidig bidrage til at nå danske og europæiske klimamål.

Regeringens plan vil dog sikre, at der kan etableres mere end 50 ladeparker til elbiler med omtrent 630 lynladepladser fordelt rundt om i landet. Men Lars Aagaard er alligevel bekymret for, at udviklingen vil ske for langsomt.

- Branchen står på spring. Og derfor er det supergodt, at regeringen giver os muligheder for at investere i ladestandere i hele landet. Men allerede i dag er knap hver tredje nye solgte bil en elbil, så vi har travlt. Ladestanderne skal stå der før elbilerne, så de nye regler skal gennemføres hurtigt, og de afsatte penge skal ud og arbejde med det samme, og ikke først i slutningen af dette årti, siger han. /anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.156