23948sdkhjf

Danske havne er klar til nye havmølleparker

Havne øjner boost til havvindmølle-aktiviteter.

Den seneste uges tid har der på Christiansborg blæst nye vinde. Der har nemlig været tale om, at man på grund af coronakrisen bør fremrykke mange af de kommunale og særligt statslige investeringer, der alligevel allerede er aftalt og lagt i budgetterne. 

En vigtig del af disse er milliardinvesteringerne i de kommende, store havmølleparker, og fra brancheorganisationen Danske Havne er der ren besked til regeringen og Folketinget, hvis de vælger at gå denne vej: Havnene er klar.

Venstre foreslog i sidste uge, at man fremrykker statslige anlægsprojekter for "et betydeligt milliardbeløb" inden for blandt andet havvindmøller. Det skal ske for at afbøde yderligere fyringer og konkurser i forbindelse med udbruddet af coronavirus i Danmark, lød begrundelsen, og regeringen og andre partier kvitterede hurtigt og var positive over for forslaget.

Havne er centrale i vindeventyret

Det er stort og spændende nyt, og hvis Folketinget vælger at gå i den retning, er havnene klar til at bidrage, hvis processen skal speedes op, understreger brancheorganisationen Danske Havne, der repræsenterer landets erhvervshavne:

- De danske havne har de senere år deltaget i flere havvindmølleprojekter, og vi er derfor godt rustet, hvis havvindmølleprojekter skal fremrykkes. Esbjerg Havn er førende på udskibning af havvindmøller i Europa, og omkring 25-30 havne herhjemme har allerede i dag vindenergi som forretningsområde, så vi er klar til at gribe muligheden, hvis den opstår. Det samme tror jeg, at industrien vil være, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør i Danske Havne.

De danske havne har de seneste ti år fået en central rolle i det såkaldt danske vindeventyr, der herhjemme allerede i dag ifølge Wind Denmark beskæftiger omkring 33.000 personer, og som vil vokse betragteligt de kommende år.

Flere vindmøller på havet i fremtiden

Med energiaftalen fra 2018 besluttede Folketinget, at Danmark fortsat skal udbygge med vindenergi på land og især på havet fremadrettet. Mere og mere flyttes nemlig ud på vandet, da havvind er langt mere energieffektivt. Antallet af vindmøller på land ventes således at falde med omkring 50 pct. frem mod 2030, mens langt det meste af det kommende byggeri vil ske i kæmpestore havmølleparker i Nordsøen og i Østersøen.

- Mange af projekterne er planlagt men ikke sat i gang endnu. Det ligger der selvfølgelig nogle økonomiske overvejelser bag, men hvis det bliver besluttet, at der skal skrues op for tempoet, så forventer jeg, at det vil gavne både beskæftigelse og miljø, og sektoren får noget at rive i, hvilket aldrig er dårligt, vurderer Tine Kirk Pedersen og fortsætter:

- Havvindmølleprojekter taler direkte ind i den grønne omstilling, så også af den grund er det meningsfyldt at se på muligheden for at fremrykke havvindmølleparker. Og havnene vil gerne yde deres beskedne bidrag, hvis det bliver aktuelt, så Danmark kan bevare sin position som førende inden for vindenergi.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.127