23948sdkhjf

Coronakrisen truer EU’s vejpakke

En stribe østeuropæiske lande ønsker EU’s vejpakke ændret for at støtte kriseramte vognmænd.

Selvom coronakrisen i den grad påvirker hele det europæiske samfund og udgør en kæmpe udfordring for transportsektoren, så er det helt forkert, når en række medlemslandes transportministre kræver, at EU’s Vejpakke skal ændres på grund af krisen. 

Det mener den danske brancheorganisation ITD, der fastslår at den europæiske vejtransportbranche har brug for nye regler, der sikrer fair og lige konkurrencevilkår, og derfor er det vigtigt, at Vejpakken hurtigt falder endeligt på plads, mener ITD.

Erhvervsvirksomheder i hele Europa kæmper – efter COVID-19 epidemien har ramt - for deres liv. Det gælder også for mange transportvirksomheder, der selv om de stadig knokler for at holde forsyningskæderne i gang, frygter deres kunder enten må skære kraftigt ned eller gå konkurs. Sker det vil mange transportvirksomheder selv køre samme vej.

Det er baggrunden for, at transportministrene fra en række EU lande - Bulgarien, Cypern, Letland, Litauen, Malta, Polen, Rumænien og Ungarn - har sendt et fælles brev til EU-Kommisionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet, hvor de kræver at Vejpakken bliver ændret.

Stå fast

ITD er - som formentlig mange vesteuropæiske brancheorganisationer i transportbranchen - helt uenig.

»Coronakrisen har sat mange dele af vores samfund i stå. Overalt i Europa og verden kæmper landene for at bekæmpe virussen, og virksomheder og borgere kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen. I transportbranchen arbejder vognmænd og chauffører på at sikre forsyningen af varer, medicin, værnemidler og andre fornødenheder på tværs af grænserne, og deres arbejde tydeliggør vigtigheden af et velfungerende indre marked for vejtransport. 

Det er en helt grundlæggende forudsætning for, at vi kan have et godt europæisk samarbejde. Derfor er det også en helt forkert tilgang, når en række landes transportministre kræver, at EU’s Vejpakke skal ændres,« skriver ITD.

ITD opfordrer i stedet til, at den endelige vedtagelse af Vejpakken falder hurtigt på plads.

- Coronakrisen sætter i øjeblikket sine dybe spor i alle lande, og det er klart, at både medlemslande og EU skal gøre, hvad der er muligt for at afbøde de sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser af coronavirussen. Det må dog ikke komme så vidt, at der bliver sat en stopper for den endelige vedtagelse af EU’s Vejpakke. Transportvirksomheder og chauffører har allerede ventet alt for længe på, at Vejpakken skulle falde på plads, og der er stadig behov for nye regler, der sikrer mere fair og lige konkurrencevilkår i den europæiske vejtransportsektor, så vi kan få skabt ro i branchen, siger Jens Hvid Bang, chefkonsulent i ITD’s politiske afdeling.

Vejpakken mangler fortsat den helt formelle godkendelse i EU-systemet, og denne var næsten på plads, inden coronakrisen brød ud i Europa og hele verden.  /Smir

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ekspresleverandør har vokseværk
Østjysk virksomhed leverer intern logistik til rumænsk møbelfabrik
Putin vil hjælpe Kina med arktiske handelsruter
DTL: Finanslovsforslag er historisk dyrt for transportsektoren
Usikre forsyningskæder: Fødevaregrossist dropper Kina
På fem uger skiftede Jysk hele IT-systemet på tre kæmpelagre

Send til en kollega

0.656