23948sdkhjf

Energi-samarbejde styrkes

Der skrues op for arbejdet med innovativ lagring.

Vindenergi lagret som gas øger både værdien af den danske havvind og andelen af grøn energi i energisystemet. Industrien efterspørger mere innovation på området for at realisere det grønne potentiale. Derfor indgår Energy Innovation Cluster et tæt strategisk samarbejde med Hydrogen Valley og CEMTEC i Hobro.

Det fremgår af en skriftlig meddelelse.

Koden skal knækkes

Udtrykket Power-to-X bruges om lagring af sol- og vindenergi, som kan anvendes bredt i energiforsyningen. Effektiv lagring af vindenergi er en af industriens helt store udfordringer på vejen mod den grønne omstilling og et energisystem baseret på vedvarende energi.

Med Power-to-X omdannes den del af vindenergien, som ikke umiddelbart kan indgå direkte i elektrificeringen, til et alternativ, der kan lagres og anvendes, når behovet er der. X’et står for eksempelvis ammoniak, methanol, biobrændsel, gasser eller varme, og åbner op for en vifte af nye anvendelsesmuligheder.

Nu styrker Energy Innovation Cluster sine kompetencer på Power-to-X-området med et tættere samarbejde med Hydrogen Valley i Hobro – en del af House of Energy.

Glenda Napier, administrerende direktør i Energy Innovation Cluster:

- Vi skal knække den teknologiske kode i forhold til lagring. Det kræver teknologisk udvikling inden for forskellige former for lagring. Hydrogen Valley er blandt Danmarks førende specialister i teknologier, der kan lagre vindenergi i form af hydrogen eller elektrofuels. Samarbejdet med Hydrogen Valley vil styrke innovationen hos vores medlemmer og er efterspurgt af industrien. CEMTEC er som businesspark hjemsted for en stribe innovative underleverandører, som har stor indsigt i lagringsteknologier og de udfordringer, der er. Den viden vil vi gerne tættere på, siger Glenda Napier.

Tættere på nyeste viden

Energy Innovation Cluster får en fast skrivebordsplads hos Hydrogen Valley, og begge organisationer forpligter sig til at udvikle nye fælles innovationsprojekter til gavn for industrien.

Med den nye plads på CEMTEC i Hobro kommer Energy Innovation Cluster tættere på den nyeste forskning inden for området i form af Aalborg Universitet, som gennem mange år har været en del af CEMTEC’s bestyrelse.

John K. Pedersen, institutleder, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet:

- Elektrolyse har i mange år været et fokusområde og er potentielt en af de teknologier, som kan være med til at balance et elnet baseret på vedvarende energi. Det kræver, at energiproduktion og lagring tænkes sammen. Derfor er det vigtigt, at aktørerne samarbejder så meget som muligt, siger han.

Enormt potentiale

Samarbejdet giver også god mening for Hydrogen Valley, som til daglig driver erhvervsparken CEMTEC. Administrerende direktør i CEMTEC Erhvervspark i Hobro, Søren Bjerregaard Pedersen, ser oplagte synergier i at knytte tættere bånd til Danmarks innovationsnetværk og klyngeorganisation for energiproduktion.

- Det er essentielt, at Power-to-X kobles til energiproduktion og derved bliver en mulighed for at lagre vindenergi. Viden om Power-to-X er blevet oparbejdet i House of Energi gennem mange år, og denne aftale er en styrkelse af det tætte samarbejde mellem de nationale energiteknologiklynger, siger Søren Bjerregaard Pedersen. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172