23948sdkhjf

Toldkonference med fokus på eksport

Danske Speditører sætter spot på eksportkontrol.

Når Danske Speditørers Toldkonferencen 2019 løber af stablen i oktober, sætter brancheorganisationen også fokus på eksportkontrol.

Det er blandt andet de aktuelle begivenheder omkring Ruslands annektering af Krim-halvøen og Dan-Bunkering-sagen om jetbrændstof til russiske fly, der får Danske Speditører til at rette blikket mod farerne ved ikke at have styr på de komplekse eksportregler.

Det siger Henrik Beck, politik- og kommunikationschef i Danske Speditører:

- Af pressen fremgik det, at det danske firma i 2016 og 2017 var involveret i flere sejladser med jetbrændstof, som endte i Syrien, hvor det blev brugt af russiske kampfly på bombetogter i Syrien. Det skete ifølge de amerikanske myndigheder under forhold, der burde have advaret det danske firma om, at der var risiko for, at man brød EU’s sanktioner mod Syrien. Uden at fortabe mig for meget i den konkrete sag, vil jeg bare sige én ting: Nemlig at man skal holde tungen lige i munden, når det handler om produkter, der både kan anvendes civilt og militært. Sagen om flybrændstof til Syrien, der var i medierne i april, er den aktuelle anledning til, at vi tager udfordringerne op på dette års Toldkonference, siger Henrik Beck.

Han tilføjer, at det ikke bare er eksportreglerne, der er blevet stramme. Sanktionerne er også hårde.

- I strafbestemmelserne i den nye bekendtgørelse om eksportkontrol står der, at urigtige eller vildledende oplysninger som hovedregel straffes med bøde eller fængsel indtil to år. Straffen kan i særlige tilfælde være højere. Derfor kan vi kun råde til, at man sætter sig grundigt ind i, hvad man skal overholde med hensyn til for eksempel at søge tilladelse, etablere interne kontrolprocedurer, afgive korrekte oplysninger i udførelsesangivelsen og løbende dokumentere, at betingelserne er opfyldt. Der er mange snubletråde, man kan falde over, siger Henrik Beck.

/anga.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141