23948sdkhjf

Meget mere ugræs i forsyningskæderne

Toldstyrelsen fandt væsentligt større mængder narkotika i 2022.

Smuglere har udnyttet legale handelsveje lige så længe som mennesket har forsøgt at kontrollere og beskatte hvem og hvad, der krydser grænser. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at Toldstyrelsens medarbejdere igen i 2022 måtte beslaglægge betydelige mængder smuglervarer.

Det er til gengæld overraskende, at tolderne har konfiskeret væsentlig større mængder narkotika end året før. Der er ovenikøbet beslaglagt større mængder euforiserende stoffer inden for alle forskellige typer narko.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Toldstyrelsen har udsendt.

Sammenlagt har danske tolderne beslaglagt hele 1,5 tons narko i 2022.

Når det gælder kokain, så er der beslaglagt hele 112 kilo i 2022. Det er hele 16 gange mere end i 2021, hvor der kun blev beslaglagt syv kilo kokain. Også mængderne af beslaglagt hash er steget kraftigt. Fra 146 kilo i 2021 til 555 kilo i 2022.

Når det gælder amfetamin, så blev der beslaglagt 50 kilo i 2022. Det er tre gange mere end i 2021.

Når det gælder nye psykoaktive stoffer (f.eks.) opioider og benzodiazepiner) er tallet steget fra 80 kilo i 2021 til knap 270 kilo i 2022.

- Vi så rigtig meget narkotika i vores kontrol sidste år. Heriblandt en række opsigtsvækkende sager med flydende kokain i vinflasker, LSD-frimærker i breve til flere hundrede kilo hash skjult i en køletrailer. Sagerne vidner om, at smuglerne er meget kreative, så derfor har vi toldere placeret i hele landet, siger kontroldirektør Michael Lund.

I forsyningskæderne

Ser man på antallet af sager, så er der også tale om en stigning. Men mindre dramatisk. I alt har tolderne registreret over 3.300 narkotikasager, en stigning på 400 sager fra 2021. Siden 2019 er antallet af narkotikasager steget, da tolderne oftere end før finder narkotika i pakker og breve hos post- og kurervirksomheder.

Sagt på en anden måde – så forsøger flere at udnytte det store antal pakker, der er fulgt i kølvandet på E-handlens fremmarch i forsyningskæderne.

Toldstyrelsen finder narkotika i både flydende og fast form hos rejsende i lufthavne, i containere på havne og i pakker og breve. I september fandt toldere bl.a. 36 kilo kokain i en container på Aarhus Havn og senere samme måned 225 kilo hash i en køletrailer ved grænsen i Padborg.

Toldstyrelsen samarbejder med politiet om kontrollen af forskellige former for narkotika for at begrænse ulovlig indførsel og handel i Danmark. Sagerne bliver overdraget til politiet, der står for den videre efterforskning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141