23948sdkhjf

Grøn asfalt på Skagen Havn

Skagen Havn tester forureningsreducerende miljøasfalt.

 En helt ny type miljøasfalt, der nedbryder NOx og SOx-partikler fra luften, skal testes på Skagen Havn i Dual Ports - et EU Interreg projekt. Skagen Havn styrker dermed sin grønne profil.

Skagen Havn deltager i forlængelse af EU Interreg projektet Dual Ports i et Surface Projekt. Formålet er at teste forureningsreducerende belægninger. Testområdet på Skagen havn er et stykke vej på 2.000 m2, hvor der vil blive testet en ny type miljøasfalt, der er aktivt forureningsreducerende.

Miljøasfalt er produceret efter et nyt princip, som gør det muligt at sænke temperaturen med 25-30C° både i produktion og udlægning og dermed reduceres den mængde af CO2 som udledes med op mod 30 procent. På Skagen Havn bliver overfladen efter lægningen behandlet med et modificeret betongranulat, der ved hjælp af sollys aktivt nedbryder NOx og SOX-emissioner i den luft, der passerer.

Den NOx reducerende effekt af testområdet svarer årligt til udledningen fra 500.000 kørte kilometer i bil eller den rensende effekt fra 20.000 m2 grønt areal. Marinediesel indeholder væsentligt mere svovl, og det bliver interessant at måle den udledningsreducerende effekt også for SOX.

- Skagen Havn vil gennem dette projekt være medvirkende til at teste, om vi ved at anvende nye miljørigtige materialer kan reducere den generelle forurening såvel som de emissioner, der følger med en erhvervshavn og samtidigt yde et bidrag til at opnå 8 af de 17 FN klimamål, siger Willy B. Hansen, adm. direktør Skagen Havn.

Det er vigtigt, at sådanne nye materialer kan klare det miljø, der er på havnen, og at det kan holde til tunge køretøjer i mange år. I testperioden vil der blive fokuseret på både at dokumentere den forureningsreducerende effekt samt driftsmæssige tilstand og funktion af testvejen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye beregninger: Endnu en bombe sprænger under mærsk-motorvejen
Mens transportsektoren skriger på arbejdskraft: Bøvl med køreprøver skaber flaskehals
TikTok saver i modebranchens lange forsyningskæder
Panamakanalen i alarmberedskab: Skibstrafikken truet af tørke
Hurtigere i gang med ny lagerautomat fra Knapp
Politikere frygter at Femern-forbindelsen bliver mest for lastbiler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094