DI: Cabotagekørsel er ikke et stigende problem
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at siden de nye cabotageregler trådte i kraft i 2010 har kørslen med udenlandske lastbiler været stort set uændret.
De udenlandske lastbiler kører primært mellem Danmark og udlandet, mens cabotagekørslen i Danmark ifølge Danmarks Statistik kun udgør ca. 3 af det samlede nationale transportarbejde i med lastbil i Danmark. Et tal der har været uændret siden 2009, hvor de ti nye østeuropæiske lande fik adgang til markedet. Det er især lastbiler fra Tyskland, Luxembourg og Polen der kører cabotagekørsel i Danmark.
Danske lastbiler kører ligeså meget cabotage i udlandet som udenlandske lastbiler kører i Danmark. I 2011 udførte danske lastbiler et transportarbejde på 0,4 mia. tkm ved cabotagekørsel i udlandet . Det er en stigning på 20 %. Ifølge Danmarks Statistik er der indberettet fra alle lande, dog undtagen Storbritannien og Grækenland.
DI Transport håber, at debatten nu kan ske på et mere oplyst grundlag
- Cabotagekørsel er en naturlig del af at drive en sund transportforretning. Hvilket jo bekræftes af, at danske lastbiler kører ligeså meget cabotagekørsel i udlandet som udenlandske kører i Danmark. Siger Rune Noack chefkonsulent i DI Transport Rune Noack
Skatteministeriet har i forbindelse med forberedelsen af kørselsafgifter for lastbiler fremlagt tal, der understøtter tallene fra Danmarks Statistik. Udenlandske lastbiler kører ca. 18-19 % af de kørte kilometer med lastbil i Danmark. Tallet dækker over både international transport til og fra Danmark, transitkørsel, kombineret transport og cabotagekørsel.
- De nye tal fra Danmarks Statistik bekræfter de meldinger, vi får fra de danske transportvirksomheder, nemlig at vi ikke er ved at blive udkonkurreret på vores hjemmemarked, hvilket også understøttes af, at transportarbejdet med danske lastbiler i Danmark aldrig har været større, siger Rune Noack.
- Men vi skal ikke være blinde for, at konkurrencen er kommet for at blive, og transportbranchen er ramt på samme måde som resten af industrien ved, at vores omkostningsniveau er for højt. Det skal vi have gjort noget ved, samtidigt med at vi fortsat skal vinde den internationale konkurrence ved at levere logistikløsninger i verdensklasse.
Den 15. november skal Folketinget diskutere et forslag fra Dansk Folkeparti om at indføre en karensperiode for cabotagekørsel. Der er ikke andre EU-lande, der har lignende særregler. ”EU-Kommissionen og transportministeren har flere gange redegjort for at et sådan forslag er i strid med EU-reglerne, og nu viser tallene fra Danmarks Statistik, at det vil være at skyde gråspurve med kanoner, hvis Folketinget pålægger regeringen at handle i strid med EU-reglerne” siger Rune Noack, og advarer mod at tro, at løsningen ligger i at bygge en mur rundt om Danmark.
- Transportbranchen bliver den store taber, hvis Danmark underminerer EU-samarbejdet med nationale særregler, der både vil ramme danske virksomheder, der kører cabotage i udlandet, og den hjemlige vognmand, der kun kører i Danmark. Ulovlige og protektionistiske forslag vil måske på kort sigt mindske konkurrencen på transportmarkedet, men med den konsekvens at det bliver dyrere at drive virksomhed i Danmark, og dermed bliver der i sidste ende mindre at køre med for den danske vognmand. forklarer Rune Noack.