Terrortruslen er kommet for at blive
PET: Der er ikke udsigt til at behovet for en omfattende sikkerhedsindsats i luftfarten bliver mindre.
Af Lars Lassen
Security var et ord, der optrådte i praktisk taget alle indlæg på Transportøkonomisk Forenings Luftfragtskonference i Billund i går. Den omfattende, bureaukratiske og besværlige sikkerhedsindsats, fik mange beske kommentarer med på vejen på konferencen, hvor advokat Henrik Kleis fra Delacour Dania gav et indblik i de nye endnu skrappere myndighedskrav, der er på vej til luftfragtsbranchen.
Men der ikke håb om, at behovet for en konsekvent og gennemgribende security-indsats bliver mindre i de kommende år.
Det fastslog sikkerhedsrådgiver Claus Rasmussen fra Politiets Efterretningstjeneste, da han redegjorde for det aktuelle trusselsbillede mod Danmark.
Han påpegede, at luftfragten nu er på terroristernes liste over attraktive mål.
- Indtil sidste efterår, var der ikke noget, der tydede på at luftfragten var et mål for terrorister. Men det ændrede sig med printer-bomberne fra Yemen, der blev fundet på UPS-fly. Men det er en forventlig udvikling, fordi det er blevet så svært at ramme flypassagertrafikken. Derfor søger terroristerne nye højt profilerede mål, for at skabe mest mulig utryghed, fortalte Claus Rasmussen.
Han sammenlignede udviklingen med det mønster, man har set i takt med at bankerne har sikret sig bedre mod røverier, hvor de kriminelle i stedet har rettet blikket mod tankstationer og bagerforretninger.
Han understregede, at PET har brug for al den hjælp de kan få i kampen mod terrorismen.
- Vi skal være heldige, hver eneste gang vi får standset et terrorangreb inden det finder sted. Terroristerne skal bare være heldige én gang. Derfor er det utroligt vigtigt, at alle borgere ringer til det lokale politi og meddeler, hvis de oplever noget mistænkeligt. Det gælder også for virksomheder, som eksempelvis inden for luftfragtsindustrien, der har berøring med sikkerhedsfølsomme aktiviteter, sagde Claus Rasmussen.
Han påpegede, som et eksempel, at selv om medarbejdere i de myndighedsgodkendte luftfragtsvirksomheder, skal aflevere en straffeattest, så er det ingen garanti.
- En straffeattest er et historisk dokument. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på om medarbejdere ændrer adfærd og kontakter det lokale politi.
Generel terrortrusselSikkerhedsrådgiveren fra Politiets Efterretningstjeneste advarede mod at tro, at terrortruslen mod Danmark er overdrevet. Han henviste til den lange stribe af terrorretssager, med relation til Danmark, der er ført siden 2001. Senest den tjetjenske bombemand Lors Dukaiev, der kun blev afsløret i tide, fordi hans brevbombe gik af mellem hænderne på ham på Hotel Jørgensen i København.
- Siden genoptrykningen af Jyllandspostens Muhammed-tegninger i 2008, hvor både Osama bin Laden og hans næstkommanderende Aiman Al-Zawahiri opfordrede til angreb på Danmark, så har Danmark stået som nummer fire på Al-Qaedas liste over prioriterede mål efter USA, Israel og Storbritannien. Hvor vi i årende efter 2001, har talt om en forhøjet terrortrussel mod Danmark, så taler vi nu om en generel terrortrussel mod Danmark. Det kommer næppe til at ændre sig i de kommende år, sagde Claus Rasmussen.