23948sdkhjf

Svensk syns-virksomhed skal sælges

Den svenske stat er på vej til at sælge dele af synsvirksomheden Svensk Bilprovning.

Den svenske stat er på vej til at sælge dele af synsvirksomheden Svensk Bilprovning.



Der er indgået en aftale med de øvrige ejere om at påbegynde et salg af dele af selskabets synsvirksomheder.

Det skriver mentorline.se.

Dermed følger den svenske stat i hælene på Danmark, hvor Statens Bilinspektion blev solgt til den spanske Agbar Group i 2005.

Den svenske stat ejer i dag 52 procent af Svensk Bilprovning, mens resten af aktiekapitalen ejes af flere forsikringsselskaber. Selskabet havde indtil sidste sommer monopol på at syne køretøjer.

I følge den svenske regering sker salget for at fremskynde væksten på markedet med et højere konkurrenceniveau.

- Bilprovningen vil indlede en proces for at sælge grupper af synsvirksomheder. Køberne tilbydes dermed en mulighed for at få adgang til den eksisterende infrastruktur som en base for videreudvikling af sine serviceydelser, skriver den borgerlige svenske finansminister Peter Norman i en kommentar.

Bilist-organisation glad

- Det har været svært for nye aktører, at etablere sig eftersom staten har ejet den største aktør. Så vi ser positivt på forslaget, fordi vi tror det er positivt for vore medlemmer med øget konkurrence, siger adm. direktør for Motormännen, Maria Spetz.

Maria Spetz forventer heller ikke at det bliver svært at finde købere til de synsvirksomheder, som i dag ejes af Bilprovningen.

- Man vil jo sælge dele af netværket af syns-virksomheder og der findes mange store internationale aktører, som er vældig interesserede og som venter på denne her mulighed, vurderer Maria Spetz, der dog ikke er sikker på at salget vil medføre lavere priser på syn.

Risiko for prisforhøjelser

- Bilprovning har fungeret ganske udmærket de seneste år og har tilmed lykkedes med at holde lave priser, fordi virksomheden er afskrevet. Så derfor er der risiko for at der vil komme prisforhøjelser, men den risiko vil være til stede uanset om det er Bilprovningen eller der kommer nye aktører, siger Spetz.

Risikoen vil dog blive mindre, hvis der er en god konkurrence på markedet, fordi prisen er et af de forhold som de kan konkurrere på.

Motormännen ejer selv en aktiepost på 5 procent i Bilprovningen.

Kritik fra oppositionen

- Det er en dårlig idé. Man ødelægger en fungerende struktur, siger Anders Ygeman, der er socialdemokrat og ordførende i den svenske rigsdags trafikudvalg.

Han vil dog godt medgive at Bilprovning i dag lader en del tilbage at ønske, men mener dog at de lange ventetider og det øgede antal køreforbud, på grund af at bilisterne ikke kan få synstider indenfor den foreskrevne tid, i første omgang beror på regeringens afregulering af synsmonopolet.

- Der findes ikke noget som tyder på at priserne bliver lavere eller servicen bliver bedre på grund af afviklingen af monopolet. Det er rationelt og effektivt, når staten tager hånd om det, siger Ygeman.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074