23948sdkhjf

Danmark foran med arbejdsmiljø ombord

Forbillede: Den nye maritime Labour Convention (MLC) er ingen stor udfordring for danske rederier og deres søfarende. Danske rederier har længe levet op til kravene - og mere til.

Forbillede: Den nye maritime Labour Convention (MLC) er ingen stor udfordring for danske rederier og deres søfarende. Danske rederier har længe levet op til kravene - og mere til.



Af Finn Bruun

Danmark har her i sommer ratificeret den nye Maritime Labour Convention (MLC) som automatiske træder i kraft, når yderligere 16 lande har skrevet under. Det ventes snart at ske. Konventionen giver omfattende rettigheder og beskyttelse for verdens mere end 1,2 millioner søfarende.

Formålet er ifølge ILO – der er FNs arbejdsmarkedsorganisation- at opnå både anstændigt arbejde for søfarende og sikre økonomiske interesser i fair konkurrence for kvalitetsredere. Den giver en opdatering af 68 forskellige internationale maritime arbejdsstandarder.

Søfartsstyrelsen betegner konventionen som et vigtigt skridt fremad for global kvalitetsskibsfart og påpeger, at rederierne i de lande, der har tiltrådt MLC, fremover skal sikre de søfarende fornuftige arbejdsvilkår.

- Konventionen omfatter alle aspekter af søfarendes ansættelsesforhold, lige fra indgåelse af ansættelsesaftaler over den søfarendes ret til gratis hjemrejse, arbejdsmiljø og til social sikring. Herudover kræver MLC en systematisk kontrol med, at dens regler overholdes, oplyser Søfartsstyrelsens vicedirektør Birgit Sølling Olsen.

- Med den nye konvention sker der en global forbedring af de søfarendes rettigheder, og det er til gavn for os her i Danmark. Herhjemme er vi nemlig dygtige til at sikre ordentlige forhold, og vi satser på høj kvalitet hele vejen rundt.

Svært at snyde

De danske rederier hæfter sig ved, at kravene er internationale og altså også forpligter de ratificerende lande til at håndhæve reglerne for skibe, der er registreret i lande, der ikke har ratificeret konventionen. Det gør det svært for rederier fra lande, der ikke ratificerer MLC

De vil reelt være afskåret fra at drive international skibsfart, fastslår Søfartsstyrelsen og forklarer:

Reglerne i MLC vanskeliggør social dumping, hvor rederier konkurrerer på dårlige arbejdsforhold. Konventionen er således et vigtigt skridt i retning af at fremme kvalitetsskibsfart globalt og dermed en fordel for dansk skibsfart, der allerede i dag drives på et højt niveau for så vidt angår arbejdsvilkår og social sikring. Med konventionen sikres lige globale konkurrencevilkår og samtidig rimelige vilkår for de søfarende.

Social konkurrencefordel

Sekretariatschef Michael Wengel-Nielsen, Danmarks Rederiforening ser de nye krav med globale minimumsstandarder som en klar fordel for både rederierne og de søfarende, fordi danske rederier allerede i dag lever op til kravene og således får en konkurrence-fordel samtidig med at de søfarendes arbejds- og livsforhold forbedres.

Lovgivningen forud for konventionen blev vedtaget sidste år, og vi er ved at færdiggøre de sidste bekendtgørelser, så det hele kan blive iværksat, når konventionen er ratificeret af yderligere 16 lande.

- For os er skal der ikke ændres meget Der kommer nogle få nye ting og kun yderst små ændringer i det vi allerede har, siger Wengel-Nielsen.

De søfarendes velfærd er en del af konventionen, og her er danske rederier for længst på plads.

- I forhold til lande, hvor arbejdskraften kommer fra har vi et meget bedre udbygget socialt system. Så vores social system er en klar konkurrencefordel. Det findes allerede og skal ikke først etableres, siger han og nævner, at nogle lande nu skal indføre helt nye sociale dækninger for at leve op til kravene.

Der vil fortsat være mange områder, hvor danskerne er gået videre end kravene siger, og selv om der i den danske handelsflåde kan være forskel på hvor langt man er nået – nogen er særdeles langt fremme – ”så er der ingen, der har nogen som helst vanskeligheder ved at opfylde kravene”, siger Michael Wengel-Nielsen.

Arbejdsmiljø-føring

På velfærdsområdet er der således rederier, som er langt fremme med at tilbyde internet-muligheder for de søfarende. Men det er stadig dyrt til søs, fordi det kræver satellit-løsninger.

- E-mail og den slags er ikke så svært, men direkte internet med nedtagning af billeder eller TV kræver stor båndbredde. Så der må vi nok afvente den teknologiske udvikling, før det bliver almindeligt, forklarer Michael Wengel-Nielsen. De rederier som i dag gennemfører disse løsninger, gør det frivilligt af personalemæssige årsager - for at være med fremme.

Velfærd ombord kan også ses i forlængelse i den indsats på CSR-området (Corporate Social Responsibility - socialt ansvar), som mange danske rederier arbejder målrettet med.

Det samme kan arbejdsmiljø-indsatsen.

- Danmark er langt fremme i forhold til arbejdsmiljø. Det danske organ på området, Søfartens Arbejdsmiljøråd, var jo med, da vi lavede konventionen. Og lederen af rådet, redegjorde på en stor reder-konference i London for den danske indsats. Danmark er faktisk model for andre lande, og det kan vi være stolte af, siger Michael Wengel-Nielsen.

I december mødes parterne for at diskutere implementeringen, og hvad der er hensigtsmæssigt.

- Men der er ikke noget, der skal rettes fra dansk side, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063