Betalingsring trækker skarpe fronter
Transportminister Hans Chr. Schmidt var i samråd i Folketingets Trafikudvalg om en betalingsring omkring København og regeringens påtænkte roadpricingsystem.
Transportministeren slog fast, at en betalingsring ikke er en del af regeringens politik. Han fremhævede, at oppositionens plan om en betalingsring er en klar efterligning af planerne fra Københavns Kommune og omegnskommunerne i 2008 – uden at der er i øvrigt er taget skridt til at finansiere ideen, hvor der med driftsudgifter på 200-300 mio. kr. er udsigt til en underfinansiering på en halv mia. kr.
Ministeren nævnte, at godset skal ind til byen, og en betalingsring vil medføre meromkostninger, som skal afholdes af nogen.
Oppositionen brugte det meste af sin spørgetid på at spørge til kontakten mellem Transportministeriet og DSB de seneste dage, og hvad DSB vil kunne absorbere af ekstra passagerer.
Skyder sig selv i fodenI en kommentar til samrådet siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard:
- For at en afgift skal have en effekt og påvirke adfærden, så skal der være et reelt alternativ. For godstransport er der ingen brugbare alternativer til lastbil og varevogn. Mælken og affaldet kan ikke selv vælge at tage bussen eller toget for at komme frem til supermarkedets køledisk eller forbrændingsanstalten. I debatten om kørselsafgifter er det derfor vigtigt at skelne mellem persontrafik og godstransport.
Han peger på, at hvis tanken er, at man samtidig vil beskatte erhvervstransporten for at fragte varer ind til byen og køre affald ud af byen, så er der ingen tvivl om, hvem der kommer til at betale regningen i sidste ende:
- Det gør de borgere, der bor inden for betalingsringen. Transporterhvervet selv har i den hårde konkurrence ikke mulighed for at absorbere for eksempel afgifter for ind- og udkørsel til København. Det vil blive sat på regningen, og der vil heller ikke være tvivl om, at detailhandelen vil give denne regning videre til forbrugerne, siger Østergaard.
En betalingsring vil derfor efter hans mening ikke regulere noget som helst, når der er tale om erhvervstransport.
- Jo, det skulle da lige være den kendsgerning, at den skaber butiksdød, fordi varerne i bymidten vil være markant dyrere end uden for betalingsringen. Godstransport med lastbil er og bliver kollektiv trafik af varer, som også nævnt af Kristian Phil Lorentzen på samrådet, så hvis planerne om betalingsring også indbefatter godstransporten, skyder oppositionen sig selv i foden, siger Erik Østergaard.