23948sdkhjf

Esbern Snare tilbageholder pirater

Seks somaliske piratmistænkte sidder i øjeblikket tilbageholdt på det danske krigsskib Esbern Snare, mens Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager efterforsker sagen.

Seks somaliske piratmistænkte sidder i øjeblikket tilbageholdt på det danske krigsskib Esbern Snare, mens Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager efterforsker sagen.



Esbern Snare og søsterskibet Absalon har hidtil – med en enkelt undtagelse – nøjedes med at afvæbne mistænkte piratbåde – før den somaliske besætning fik lov til at sejle videre. En egentlig retsforfølgelse kræver nemlig, at piraterne pågribes på fersk gerning.

Esbern Snare indledte jagten på piratbåden i torsdags, da det danske handelsskib Elly Mærsk observerede en mistænkelig både med en del ’pirat-værktøj’ ombord. Skibets Lynx-helikopter spottede hurtigt det mistænkelige fartøj, der dog nægtede at standse trods flere varselsskud fra helikopteren. Først da et enkelt skud direkte i pirat-bådens påhængsmotor standsede flugten måtte de formodede pirater overgive sig.

Det fremgår ikke af Søværnets Operative Kommandos (SOK) pressemeddelelse, hvorfor Esbern Snare tilbageholder de seks piratmistænkt i stedet for at frigive dem som hidtil.

SOK skriver, at ”ved Esbern Snare’s ankomst blev de formodede pirater tilbageholdt for indsamling af yderligere beviser. De formodede pirater er fortsat tilbageholdt på Esbern Snare. Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager efterforsker nu sagen, og har ved et grundlovsforhør i Københavns Byret fået de mistænkte pirater varetægtsfængslet in absentia. Kendelsen om varetægtsfængslingen er kæret til Østre Landsret.”

Dansk retssag?

At Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager er involveret i efterforskningen, kan være et tegn på at der er udsigt til den første piratretssag på dansk grund i nyere tid, hvis de formodede pirater kan tiltales for forsøg på kapring af et dansk skib. Det kan dog også tænkes, at de tilbageholdte somaliere kan kædes sammen med tidligere kapringer af udenlandske handelsskibe. Her vil en retssag i givet fald formentlig skulle føres ved det pågældende skibs flagstat, som det skete da en hollandsk domstol idømte flere somaliske pirater – der var pågrebet på fersk gerning af det danske orlogsfartøj Absalon – fængselstraffe sidste år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062