CMP tror på vækst
Hovedstadsregionen: En godsnedgang på 25 procent giver ikke anledning til tvivl på langsigtet vækst i Copenhagen Malmø Port.
Af Lars Lassen
De grundlæggende egenskaber, der har gjort Copenhagen-Malmö Port til en succes, forsvinder ikke og når godset vender tilbage, så havnesamarbejdet tværs over Øresund står stærkt rustet til at fortsætte de senere års støtte vækstkurs. Det var budskabet i informationschef Gert Nørgaard, CMP, indlæg på TØF’s havnekonference i Grenaa.
- Vi er som alle andre ramt af krisen og vi har oplevet en nedgang i godsomsætningen på 25 procent i år, sammenlignet med samme periode sidste år. Men vi er ikke i tvivl om, at godsomsætningen vender tilbage og derfor fortsætter vi med at investere i udbygningen af havnen på begge sider af Øresund, sagde Gert Nørgaard.
På et enkelt område er det faktisk lykkedes CMP at fastholde fremgangen trods krisen. Havnens omsætning på anløb af krydstogtsskibe er steget med 10 procent i år, sammenlignet med sidste år.
Gert Nørgaard fremhævede, at Copenhagen-Malmö Port besidder en lang række egenskaber, der sikrer havnesamarbejdet en solid placering på det skandinaviske logistiklandkort i fremtiden.
KnudepunktCMP har en stærk geografisk beliggenhed i Hovedstadsregionen og Øresundsregionen, hvor der er en meget høj befolkningstæthed. Havnesamarbejdet udgør samtidigt et naturligt godsknudepunkt på godskorridorerne mellem Centraleuropa og Norden, både på skib, jernbane og lastbil.
- Samtidig ligger vi lige i porten til Østersøen med et meget stort antal havne både mod øst og mod vest. Nærheden til Kastrup Lufthavn er også en vigtig faktor, ikke mindst for de mange krydstogtsskibe, der anløber havnen, sagde Gert Nørgaard.
- Øresundsbroen er ikke som man måske skulle tro en ulempe, men tvært imod en stor fordel for CMP. Den har blandt andet stor betydning for den bilhub, der er opstået i Malmø. Den blev startet af Toyota, der ifølge egne oplysninger reducerede deres transportomkostninger med op mod 50 procent, da de samlede deres billogistik her. Bilerne bliver videre distribueret fra CMP til markederne i Sverige og Norge med lastbil og jernbane, mens de sejler videre til Finland, Rusland, de baltiske lande og Polen, fortalte Gert Nørgaard, der afslutningsvis konstaterede, at det logisktiske tyngdepunkt i Skandinavien bevæger sig mod syd fra de klassiske industritunge områder i Mellem og Nordsverige til netop Øresundsregionen.
ll@transporttidende.com