Logistikknudepunkt til salg
Hovedstadsregionen: Copenhagen Capacity målretter markedsføring af Hovedstadsregionen og det øvrige Sjælland som logistikknudepunkt.
Af Lars Lassen
Da Copenhagen Capacity ansatte den speditøruddannede Casper Keyghaldi-Østergaard til at markedsføre Region Sjælland og Hovedstadsregionen som logistikknudepunkt i Norden i starten af 2008, var der stadig fuld damp på samfundsøkonomien.
Finanskrisen og det efterfølgende styrtdyk i godsmængderne har siden lagt en kraftig dæmper på virksomhedernes lyst og evne til at investere i gennemgribende omlægninger af deres logistik.
Derfor har markedsføringsindsatsen også været op ad bakke, bort set fra den indledende succes, da Casper Keyghaldi-Østergaard hjalp belgiske Group H. Essers med at finde ledig lagerplads til et nyt nordisk centrallager i Taastrup sidste sommer.
- Finanskrisen har naturligvis lagt en kraftig dæmper på virksomhedernes ressourcer til fremadrettede omstruktureringer. Derfor er det også blevet langt sværere, at trænge igennem med vores budskaber, fordi virksomhederne har haft fokus på at overleve. De syntes umiddelbart godt om konceptet, men her og nu handler det om at sikre likviditet og at få driften til at fungere. Men der er stadig enkelte, der evner at se fremad og som har finansiel styrke til at investere og jeg har aktuelt et par virksomheder i pipelinen, som jeg håber træffer en beslutning inden forholdsvis kort tid, siger Casper Keyghaldi-Østergaard.
Selv i højkonjunkturer kræver det en god portion tålmodighed, at tiltrække nye virksomheder til en region. Derfor arbejder Copenhagen Capacity også med lange tidshorisonter – også på logistikområdet.
Casper Keyghaldi-Østergaard har dog sporet tegn på en vending i forretningsklimaet.
- I de sidste to-tre måneder ser det ud til, at virksomhederne så småt har fået overskud til at tænke på andet end overlevelse. Det kan jeg blandt andet se, fordi en række virksomheder jeg har bearbejdet i mere end en år på telefon og mail, nu går med til at mødes ansigt til ansigt. Så lang tid har det taget, selv om de fra starten har udtrykt positiv interesse.
Finde kunderneCopenhagen Capacity søger naturligvis, at målrette markedsføringen til de virksomheder, der har en oplagt interesse i en placering i Øresundsregionen. Derfor har Casper Keyghaldi-Østergaard gennemført en omfattende analyse, der har udpeget omkring 600 virksomheder, der alle har det til fælles, at de har flere geografisk spredte lagre i Norden.
- Det er et segment, der er særligt interessant, fordi de umiddelbart kan anvende det modelværktøj, jeg har udviklet, så de kan se fordelene ved at samle deres lageraktiviteter på et centralt lager i Skandinavien, fortæller Casper Keyghaldi-Østergaard.
Modelværktøjet gør det let for interesserede virksomheder, at sammenligne deres eksisterende lager- og logistikorganisation med en alternativ placering i et centrallager – eksempelvis i Hovedstadsregionen.
Omkring 260 af de udpegede virksomheder er allerede blevet kontaktet på telefon og har indvilliget i at deltage i en mail-kampagne, der informerer om mulighederne i Hovedstadsregionen.
De resterende er netop blevet kontaktet på brev.
- Selv om det ikke er alle 600 virksomheder, der i praksis vil have gavn af en omplacering, så har vi nu fat i en målgruppe, hvor en betydelig andel reelt bør overveje et alternativt logistisk set up, siger Caspar Keyghaldi-Østergaard.
E-mail-kampagnen bliver understøttet af events, hvor virksomhederne bliver inviteret til Hovedstadsområdet.
- Her vil vi typisk præsentere en række cases med virksomheder, der allerede er i regionen og som har gennemført en centralisering af deres logistik. Den første event løber formentlig af stablen en gang i november, fortæller Casper Keyghaldi-Østergaard.
Langt perspektivCasper Keyghaldi-Østergaard understreger, at møderne kun er andet skridt på vejen i en proces der ofte måles i år.
- Når jeg mødes med interesserede virksomheder, så er det først vi begynder at kunne regne på deres case og undersøge mulighederne. Det kan sagtens tage to-tre år, før de åbner en lokation her. Der er heldigvis også virksomheder, der er mere fleksible og som kan ændre deres set up inden for en kortere tidshorisont. Her har jeg aktuelt kontakt til en lille håndfuld, hvor af en-to stykker måske træffer en beslutning inden jul eller i starten af det nye år. I en af dem, er projektet så langt fremme, at det nu er klar til at blive fremlagt for bestyrelsen.
Fornuft og følelserCasper Keyghaldi-Østergaard understreger, at kunderne ikke kun fokuserer på omkostninger, men at regularitet, forsyningssikkerhed og stabilitet er afgørende parametre.
- Kan vi få den rette uddannede arbejdskraft og kan vi få varerne frem i tide. Her kommer der også følelser i spil, når man skal overbevise en organisation om en så omfattende omlægning. Det er med til at gøre processen ekstra interessant, men det er både naturligt og også sundt i den forstand, at virksomheden opnår det bedste resultat, når den er helt klar til at gå helhjertet ind i projektet, slutter Casper Keyghaldi-Østergaard.
ll@transporttidende.com