23948sdkhjf

Flere veje skal føre til København

Region Hovedstaden: Massiv satsning på at tiltrække flere passagerer til den kollektive trafik kan ikke alene løse fremtidens trængselsproblemer omkring København.

Region Hovedstaden: Massiv satsning på at tiltrække flere passagerer til den kollektive trafik kan ikke alene løse fremtidens trængselsproblemer omkring København.



Af Lars Lassen

Når staten en gang efter 2020 har brugt de mere end 150 milliarder kroner, der blev afsat i infrastrukturplanen sidste år i december, så vil en meget stor andel af pengene være brugt i Hovedstadsområdet. For omtrent alle eksperter og et flertal i Folketinget er enige om, at presset på veje og kollektiv trafik er størst – i dag og i fremtiden.

Men der er rigtigt mange infrastrukturprojekter i regionen, der kæmper for en plads inde i varmen.

Faktisk er hovedparten af de 150 milliarder kroner allerede øremærket til tunge projekter, som genopretningen af jernbanen og de nedslidte signalsystemer samme sted, den faste forbindelse over Femern Bælt med tilhørende landanlæg og den nye jernbanelinje mellem København og Ringsted over Køge for blot at nævne nogen af det tiltag, der primært handler om at styrke den kollektive trafik i regionen.

Ring 5

Regeringen erkendte sidste år i december i strategiplanen for investeringerne i den danske infrastruktur, at der også var behov for opgradering af motorvejsnettet.

Men ser man bort fra projekter om ’ballonudvidelser’ af eksempelvis Køge Bugt Motorvejen mellem Greve og Køge, Motorring 4 mellem Taastrup og Frederikssundsmotorvejen, anden etape på Frederikssundsmotorvejen mellem Motorring 4 og Tværvej, samt udbygning af forbindelsen mellem Helsingørmotorvejen og Motorring 3, så har regeringen tøvet med mere langsigtede udmeldinger på vejområdet indtil i august i år, hvor transportministeren drypvis udtalte sin støtte til en række konkrete langsigtede infrasturkturprojekter i både Jylland og i Hovedstadsregionen.

- Det er og bliver i hovedstadsområdet, der bliver trængsel de kommende år. Vi skal skabe bedre muligheder for at komme rundt om København, fordi det vil skabe bedre forhold ind mod byen. Det er den største trafikpolitiske udfordring de næste ti år, sagde Lars Barfoed til Berlingske Tidende, da han anbefalede en hel ny femte trafikring vest om København.

Den femte ringvej skal aflaste de eksisterende hårdbelastede omfartsveje og lede trafikken mellem Nordsjælland og Køge uden om Hovedstadsområdet.

Havnetunnel

Det årtier gamle ønske om en østlig ringvej i form af en havnetunnel fik også officiel støtte, da transportministeren sammen med partikollegaen Helle Sjelle tilsluttede sig ideen.

- En havnetunnel i København vil være en fremtidssikret trafikløsning, der vil sikre, at den tunge trafik vil gå uden om den historiske bykerne.

De peger på, at flere forskellige løsningsmodeller for en havnetunnel i København er i spil

- Det afgørende er, at vi får en østlig ringvej uden om byen enten som en tunnel på langs af havnen mellem city og Amager fra Nordhavn til motorvejsanlægget ved Sjællandsbroen eller som en tunnel på tværs af havnebassinet ved Nordhavn og derfra i en vejføring over Amager med tilslutning til motorvejen. I begge tilfælde forudsættes anlagt den aftalte vejforbindelse mellem Lyngbyvejen og Nordhavn, mener K-politikerne.

Ny pulsåre

En af de steder, hvor mere konkrete planer om en havnetunnel bliver hilst velkommen er i Copenhagen Malmö Port, der har stærkt brug for en ny pulsåre eller to til netop den tunge trafik til og fra havnen.

Det dansk-svenske havne joint ventures Manager Relations and Communication, Gert Nørgaard, lagde på TØF’s havnekonference ikke skjul på, at den dårlige vejforbindelse til Nordhaven udgør en alvorlig flaskehals for alle aktiviteterne på havnen.

- Der er kun én indgang til Nordhavnen i øjeblikket og det er en betydelig udfordring, at få trafikken ind og ud fra havnen til at glide. Derfor håber vi naturligvis også, at planerne om en ny adgangsvej til Nordhavnen fra Lyngbymotorvejen bliver en realitet i 2016 som planlagt, sagde Gert Nørgard.

- På længere sigt, håber vi, at en østlig ringvej i form af en havnetunnel bliver en realitet. Den står nok ikke lige færdig i 2018, når vores nye containerterminal efter planen skal være færdig. Men vi kan godt vente lidt længere. Står den færdig i 2020, så vil det være rigtigt godt, sagde Gert Jakobsen.

ll@transporttidende.com
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062