Hver europæisk by - hver sin politik
DTL frygter forskellige regler og restriktioner i byerne.
En ny handlingsplan fra EU-Kommissionen skal forsøge at undgå skrækscenariet. Og det bifalder DTL.
Fra DTLs Bruxelles-kontor er indsatsen i flere år gået på at få skabt fælles retningslinjer, så en lastbil ikke skal bevæge sig gennem forskellige byer i EU med hver deres regler, så man f. eks. ikke oplever, at man i én by skal forsyne lastbilen med et partikelfilter, mens den i en anden kun må køre om natten, og i en tredje skal motoren være af mindst Euro 4-normen.
- Får EU ikke harmoniseret det arbejde og bliver bedre i stand til at rådgive byerne med viden om, hvordan man gør passager- og godstransport mere effektiv, sikker og grøn på samme tid, kommer der med tiden en endnu mere uoverskuelig situation. For mange byer i Europa arbejder i øjeblikket med planer for mobiliteten – og i visse tilfælde desværre nærmest imod mobiliteten, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.
EU kommissionens handlingsplan foreslår konkrete initiativer til at hjælpe de lokale, regionale og nationale myndigheder i håndteringen af udfordringerne i bytrafikken. Planen indeholder tyve initiativer.
Det drejer sig f.eks. om en dialog med interessenterne om passagerernes rettigheder i offentlig transport i byområder, om forberedelsen af EUs retningslinjer om beskyttelse af bløde trafikanter, og om bæredygtig by-distribution, skriver DTL.
- DTL anerkender, at diskussionen i EU om transport i byer rykker et skridt videre – og særligt, at det hele nu bliver mere praktisk. Vores erfaring fra Danmark viser netop, at der er behov for at skabe bedre viden og forståelse for alle de behov, der bestemmer mængden af og tidspunktet for transport i byer, siger Erik Østergaard.
Der er ingen grund til, at byerne selv skal opfinde nye løsninger hver gang, når de i stedet kan bygge på de erfaringer, som andre byer har haft, mener DTL, der glæder sig over, at Transportministeriet i Danmark snart påbegynder projektet ”Godstransport til byerne”.
Miljøzoner med samme krav- DTL finder det vigtigt, at hvis der udvikles miljøzoner i forskellige byer, skal kravene til køretøjerne være de samme i hele EU for at sikre lastbilernes frie bevægelighed. Og det er vigtigt, at byer tilbydes kvalificeret bistand og assistance til løsning af problemerne i samarbejde med erhvervslivet. Det vil ødelægge EUs Indre Marked, hvis en lastbil ikke længere kan bevæge sig gennem forskellige byer i EU, fordi man støder på mange forskellige krav, siger Erik Østergaard.
Der er også et akut behov for ens regler om partikelfiltre – og på en måde, så et filter, der er godkendt i ét land, også automatisk er godkendt i et andet land.
I dag skal en vognmand f.eks. have en godkendelse i Danmark og en i Tyskland. DTL arbejder lige nu med en gensidig godkendelsesordning mellem Danmark og Tyskland.