Kommuner skal udskrive tomgangsbøder
Politiet har ikke ressourcer til at jagte motorkøretøjer, der går i tomgang – derfor vil kommunerne selv have lov til at udskrive bøderne.
Tomgangskørsel er forbudt i rigtigt mange danske kommuner – men det er mere end svært, at finde nogen, der har fået en bøde for at lade motoren ose uden grund.
Det såkaldte tomgangsregulativ fastsætter både for tomgangskørsel til 500 kroner, mens det er op til den enkelte kommune at fastsætte, hvor længe en bil eller lastvognsmotor må gå i tomgang – typisk et, to eller tre minutter.
Men kommunerne har hidtil forsømt, at skilte med forbuddet og politiet har ikke prioriteret opgaven med at jagte tomgangssyndere.
Selv om tomgangsforbuddet hidtil omtrent har været rent spil for galleriet, så fortsætter flere og flere kommuner med at indføre forbuddet – af hensyn til miljø og især klimaet.
Blandt andet i Rudersdal Kommune, hvor borgmesteren Erik Fabrin (V) – der også er formand for Kommunernes Landsforening – erkender, at det er en tom gestus.
- Når vi alligevel indfører det pr. 1. oktober, sker det i lyset af klima- og miljødebatten, fordi det er spild af ressourcer at holde med motoren i gang, udtaler Erik Fabrin ifølge Jyllands-Posten.
I lighed med Københavns Kommunes – i øvrigt forgæves – ønske om at få lov til at opkræve bøder for overtrædelse af miljøzonen, så har flere kommuner luftet tanken om selv at udskrive bøder for overtrædelse af tomgangsforbuddet.
Overraskende skal miljøminister Troels Lund Poulsen (V) nu være klar til lade kommunerne opkræve bøder for tomgangskørsel.
- Hvis jeg får en henvendelse fra KL, vil jeg gerne overveje at indføre skrappere sanktioner. Flere kommuner benytter tomgangsreglerne for at gøre noget ved den lokale luftforurening. Derfor skal vi have bedre muligheder for at håndhæve forbuddet, udtaler siger Troels Lund Poulsen ifølge Jyllands-Posten.
Ministerens udmelding bliver hilst velkommen i Kommunernes Landsforening, hvor formanden for KL’s teknik- og miljøudvalg, siger:
- Det lyder interessant, at ministeren vil give kommunerne bedre muligheder for at håndhæve reglerne. Det er ikke en invitation, vi vil sidde overhørig.