Ny Volvo-generation i feltprøve
Med start i 2010 bliver Volvo Trucks den første lastvognsproducent der gennemfører omfattende feltprøver med brændstoffet Bio-DME.
Bio-DME udleder meget lave emissioner af kuldioxid og kan på lang sigt erstatte 50 procent af den diesel, der forbruges på transportmarkedet i Europa i dag.
Volvo Trucks deltager i et projekt med 14 Volvo FH lastbiler som skal testkøres af udvalgte kunder i fire forskellige områder i Sverige mellem 2010 og 2012.
Feltprøven er kommet i stand gennem et bredt samarbejdsprojekt mellem bl.a. EU, de svenske energimyndigheder, olieselskaber og transportindustrien. Målet med projektet er at vurdere potentialet i DME (Dimetylæter) som brændstof til erhvervskøretøjer.
DME fremstilles af biomasse - også kaldet Bio-DME - og har både høj energieffektivitet og giver lave udslip af drivhusgasser, hele vejen fra ”kilde til tank”. Råstoffet er sort lud, et restprodukt med høj viskositet og højt energiindhold fra papirmasseindustrien. Med Bio-DME som brændstof i stedet for diesel, mindskes kuldioxidudslippet med 95 procent, oplyser Volvo Trucks.
Business as usualVolvos DME lastbil bruger en normal 13-liters motor, der med få tilpasninger i tanksystemet, indsprøjtningssystemet og motorstyringen fungerer fint sammen med biobrændstoffet.
- Bagved rattet er alt som det plejer. Ydelse og køreegenskaber er præcis de samme som i en lastbil med dieselmotor, men forskellen finder man i de lave udslip af kuldioxid, siger Mats Franzén, produktchef for motorer hos Volvo Trucks.
Hvis man bruger DME som brændstof i en dieselmotor giver det lige så høj ydelse og et lavere lydniveau sammenlignet med traditionelt dieselbrændstof. Forbrændingen giver meget lave emissioner af partikler og kvælstofoxider, og derfor kan der anvendes en mere enkel teknik til efterbehandling af udstødningsgasserne. Motoren kan også give højere moment ved igangsætning, og dermed forbedre kørbarheden. Alt i alt gør det Bio-DME til et ideelt brændstof til dieselmotorer, vurderer Volvo Trucks.
Større tankeDME tankes som væske, og opbevares i brændstoftanke under tryk i et fuldkommen tæt system. Trykket gør at DME bevarer den flydende form helt frem til indsprøjtningen. Energiindholdet i DME er ca. halvdelen af diesel, og kompenseres gennem større tanke.
- Vi oplever en stor interesse fra vores kunder når det drejer sig om alternative brændstoffer, og vi ser et stort potentiale i Bio-DME. Feltprøverne skal foregå i 3 år og resultaterne vil afgøre om projektet skal munde ud i en omfattende industriel produktion, siger Claes Nilsson, chef for Volvo Trucks i Europa.
Fakta om DMEDME er en gasart men omdannes til væske allerede ved at lavt tryk på 5 bar. Håndteringen er ukompliceret og magen til den der bruges til flaskegas. Det mest udbredte anvendelsesområde for DME i dag, er som drivgasmiddel i spraydåser. DME kan både fremstilles af naturgas og forskellige typer biomasse, og kaldes så Bio-DME.