EU: Bæredygtig transport bliver en hård nød
Ny EU-rapport tegner et dystert billede af mulighederne for at gøre transportsektoren bæredygtig.
Rapporten ”A Sustainable Future for Transport” fra EU-Kommissionen, fastslår, at overgangen til en såkaldt ’low carbon economy’ vil kræve gennemgribende reformer af transportsektoren, der tegner sig for en meget stor andel af forbruget af fossile brændstoffer og derfor udledningen af CO2.
Rapportens forfattere konkluderer, at det vil kræve meget store investeringer og en høj grad af koordinering, hvis transportsektoren skal bære sin del af klimabyrden. Værre er det, at det vil blive meget svært at finde de nødvendige ressourcer til finansieringen af en sådan omlægning.
Den nuværende finansielle krise har sat både offentlige og private finanser under voldsomt pres. Selv når den økonomiske vækst vender tilbage, så vil behovet for konsolidering af de offentlige kasser være dominerende i mange år fremover.
Samtidig vil ældrebyrden, der for alvor slår i gennem i de kommende 10 år i Europa, lægge yderligere pres på statsfinanserne på grund af øget pres på pensioner og sundhedsvæsen.
Derfor er den mest realistiske løsning, at transportsektoren i stort omfang selv finansierer en omlægning.
KæmperegningForfatterne erkender, at transportsektoren via afgifter og skatter bidrager med en betydelig andel af finansieringen af den offentlige infrastruktur. Men indtægterne rækker ikke til at finansiere udbygning, vedligeholdelse og drift af infrastrukturen, samt de afledte omkostninger i form af forurening, sundhedsomkostninger og støj. Omvendt så bidrager transportsektoren positivt til samfundsøkonomien, men her er der ingen standarder for, hvordan man beregner værdien af dette bidrag.
Samlet set, så har transportsektoren udsigt til en betydelig ekstraregning. Alene infrastrukturen og de afledte effekter på miljø og sundhed koster ifølge økonomerne omkring 2,6 procent af GNP, mens transportsektoren i dag blot betaler 1,5 procent af GNP på EU-plan.
Hvis transportsektoren fremover skal bære de eksterne samfundsmæssige omkostninger, samtidig med at udviklingen og implementeringen af mere klimavenlig transportteknologi, så kan transportsektoren se frem til en årlig ekstraregning på rigtigt mange milliarder – målt i euro, hedder det i rapporten.