Godset må ikke havne på et sidespor
Organisationerne kommenterer transportministerens jernbaneudspil.
Det er godt, at godset ikke er glemt, og at målsætningerne er store, siger Danske Speditørers direktør, Martin Aabak, i en kommentar til Lars Barfoeds udspil om fremtidens jernbanetransport, der blandt andet peger på ”Mere gods på bane; mere rum til større og mere effektiv godstrafik; godstrafik i transit skal være et europæisk fokusområde med mulighed for betydelig vækst i mængderne af gods på bane”.
- Er vi så glade og tilfredse? Som speditører siger vi: Ja, hvis banen er del af en godskorridor, der fungerer, uanset om der kører passagertog eller ej. Det er, fordi vi ikke kan byde kundernes forsyningskæde den usikkerhed, som konsekvent forkørselsret for passagerer betyder. I den forbindelse noterer vi rapportens ord om, at "en realisering af målet om mere gods på bane forudsætter, at godstog ikke altid bliver prioriteret lavest og henvises til at køre på uattraktive tidspunkter." Den erkendelse kan være udgangspunkt for at foretage nogle valg, der peger i den rigtige retning. Hvis Danmark ikke indgår i konkurrencedygtige godskorridorer, vil godset flyde uden om, vurderer Martin Aabak.
Svage ledHan har sine tvivl om de problemløsende effekter, som den nye banestrækning mellem København H og Ringsted tilskrives.
- En godskorridor er ikke mere effektiv end sit svageste led. For Danmarks vedkommende er det ikke blot de belastede steder på strækningerne, der udgør problemet, men nok så meget terminalerne. Vi skal kunne aflevere godset og vi skal kunne komme til at hente det. Jernbanegods kører ikke fra dør til dør; det kører fra speditør til speditør, siger Martin Aabak.
Han peger desuden på, at det er ønsketænkning, at ukompenserede kørselsafgifter på lastvognstrafikken vil få mere gods over på jernbanen. Kunderne vælger den logistiske og mest effektive godstrafikafvikling.
Derfor vil der gå samfundsmæssig konkurrencekraft tabt ved at straffe brugen af lastbiler.
- Marginalt vil det måske kunne flytte nogle læs brædder, grus og papirmasse, men bortset fra dette vil det blot være en belastning af konkurrenceevnen for eksportvirksomheder og af købekraften hos forbrugerne, siger Aabak. Det, der skal til, er at skabe forudsætninger for jernbanen som det bedste valg i forhold til destinationen, godsets karakter og kundernes krav om effektivitet.
DTL: meget tilfredseI Dansk Transport og Logistik betegnes hensigten og målsætningerne i "En jernbane i Vækst" som ”helt rigtige”. DTL afventer nu en mere detaljeret analyse og konklusioner, der gerne skulle få godset ud på hovedsporet.
- Vi er meget tilfredse med udsigterne til et meget tiltrængt løft af banegodstransporten i Danmark, siger DTLs vicedirektør Morten Lindbo. Et velfungerende dansk logistiksystem og et ordentligt samspil mellem godstransporten på vej og bane kræver, at godstogene får den fornødne banekapacitet herhjemme. Det har det hidtil knebet gevaldigt med.
DTL ser med store forventninger frem til en opgradering af kombi-terminalerne, som ministeren vil løfte sløret for i sin kommende redegørelse.