Nu kommer de nye cabotage-regler
EUs transportministre har 24. september endeligt vedtaget de længe ventede cabotage-regler.
Reglerne skal regulere hvor meget indenrigskørsel en vognmand må køre i et andet EU-land.
- DTLs medlemmer har ventet længe på, at der kom klare regler. Ligesom i Frankrig har de nugældende regler været undskyldningen fra de danske myndigheder for at forholde sig lunkent til kontrollen og dermed givet lovbrydere nærmest frit spil på de danske veje. DTL har længe presset på for at få indført de nye regler så hurtigt som muligt i Danmark – og så i øvrigt se en udtalt vilje hos myndighederne til at gøre noget ved tingene. Især kontrollen er vigtig. Nye strammere regler er intet værd uden en øget kontrolindsats, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.
De nye regler tillader, at cabotage-kørsel kan udføres tre gange inden for syv dage, når man er kommet ind i et andet EU-land. Flere lande – heriblandt Finland, Tyskland og Frankrig – har allerede eller er i færd med at indføre disse nye regler hurtigst muligt.
Under alle omstændigheder skal disse nye regler være indført senest til foråret 2010 i alle medlemslandene.
Teksten indeholder også en præcisering af, at cabotage er af midlertidig karakter og ikke bør have et omfang, der skaber forstyrrelser på markedet. Kommissionen skal med udgangen af 2013 fremlægge en rapport om status og udvikling i markedet, men der er ingen indbygget udvidelse af mulighederne for cabotage.
Ingen gemmestederEn del af den netop vedtagne vejtransportpakke i EU er også de nye regler om adgang til erhvervet. Blandt de nye tiltag er, at der skal etableres registre i medlemslandene til registrering af tilladelser og særligt alvorlige overtrædelser. Disse registre skal være tilgængelige for alle myndigheder, så man ikke kan undgå forfølgelse ved at søge om ny tilladelse i et andet land.
- DTL har kæmpet hårdt og effektivt for det resultat, som bliver vedtaget i dag. Selv om teksten er et kompromis mellem 27 lande og næsten lige så mange forskellige holdninger, er der ingen tvivl om, at resultatet er helt på linje med DTLs holdning: at cabotage er en undtagelse fra kravet om, at man er etableret som vognmand og konkurrerer på lige vilkår med vores egne vognmænd, siger Erik Østergaard.
- Nu skal vi bare have sørget for, at reglerne indføres, overholdes og kontrolleres i Danmark og i de andre EU-lande.
Arbejde i de nye reglerMichael Svane, direktør i DI Transport, peger på, at der stadig forestår et betydeligt arbejde i forbindelse med indførelsen af de nye cabotageregler.
- Vi mener, at cabotage er en fordel for det dansk transporterhverv, siger Michael Svane og peger blandt andet på, at det muliggør miljørigtige løsninger som bl.a. muligheden for at undgå tomkørsler.
- Men vi skal have sikkerhed for, at der er en fælles forståelse mellem de forskellige EU-lande med hensyn til, hvordan reglerne fortolkes. Det er det helt afgørende for os. Vi kan ikke leve med et regelsæt i Finland, et andet i Tyskland og et tredje i Danmark. Nationale særregler vil smadre det indre marked, vurderer Michael Svane.
Han siger, at DI vil bruge en del kræfter på, at der opnås en fælles forståelse.
- Et ensartet regelsæt vigtigt – uanset om man er tilhænger eller modstander af cabotage, siger Svane.
Ens regler afgørendeFra International Transport Danmark (ITD) hedder det:
»ITD hilser det velkommen, at EU nu er nået frem til en beslutning om cabotagereglerne og håber, at vi nu i Danmark får udarbejdet præcise og klare fortolkninger af reglerne. Det er afgørende, at reglerne fortolkes og håndhæves ens i hele EU. ITD ser derfor frem til de kommende drøftelser med de andre danske organisationer og Færdselsstyrelsen herom.«