Europa-Parlamentet vedtager ETS-ordning for lastbiler
Et flertal af Europa-Parlamentets medlemmer stemte onsdag for en modificeret udgave af EU-Kommissionens forslag om en CO2-kvotehandelsordning (ETS) for vejtransporten.
Men hvor EU-Kommissionens forslag omfatter alle former for vejtransport, så har Europa-Parlamentet valgt at fritage personbilstransporten indtil 2029.
Det vækker skuffelse hos vognmandsorganisationer i Nordvesteuropa. Fælleskontoret for de nordiske, franske og tyske vognmænd i Bruxelles har udsendt en fælles erklæring i en reaktion imod Europa-Parlamentets ”fribillet” til personbilerne frem til 2029.
»EU's emissionshandelssystem bør omfatte alle aktører inden for vejtransport - kommercielle såvel som private. Europa-Parlamentets forslag vil bremse den grønne omstilling, « lyder meldingen fra Fælleskontoret der reræsenterer nordiske vognmænd i Nordic Logistics Association, tyske BGL og franske FNTR.
Helt forkert tilgang
»Da det på tankstationer ikke vil være muligt at skelne, om et køretøj tanker til private eller kommercielle formål, flyttes ansvaret for handel og overvågning af CO2-kvoterne væk fra brændstofdistributøren. Dette kan få alvorlige konsekvenser, da brændstofforhandleren har de relevante data og mulighed for at overvåge forbruget af de brændstoffer, de distribuerer. Som følge heraf vil ansvaret for at håndtere CO2-indberetningerne og betalingen af CO2-afgiften lande direkte hos vognmændene, hvilket bør undgås,« lyder det i meddelelsen.
Erik Østergaard, NLA-formand udtaler og adm. direktør i DTL – Danske Vognmænd udtaler:
- Det er på ingen måde den rigtige tilgang. Vi skal være konsekvente, hvis vi mener det seriøst med transportsektorens grønne omstilling. Til at begynde med skal alle aktører - private og kommercielle – bidrage med deres del. De mange små og mellemstore transportvirksomheder har hverken tid eller ressourcer til at styre et komplekst kvotesystem. Vi opfordrer derfor kraftigt EU-medlemsstaterne til at få forslaget tilbage på sporet og sikre, at alle aktører inden for vejtransport - kommercielle og private - bliver adresseret i det nye ETS.
Florence Berthelot, FNTR's generaldelegerede, fortsætter:
- Inkluderingen af vejtransport i EU-ETS bør foretages af brændstofleverandørerne, som vil betale for kulstofkvoter og derefter overføre disse omkostninger til vejtransportbrugerne. Vores sektor vil ikke være i stand til at bære den ekstra byrde, især i vanskelige økonomiske situationer med inflation og stigende dieselpriser.
Prof. Dr. Dirk Engelhardt, BGL-CEO, konkluderer:
- Hvis man udelukker privat transport fra ETS, vil det i det væsentlige tage mere tid at få den grønne omstilling på plads. Med færre indtægter i ETS-systemet er der også færre penge, der kan geninvesteres i grønne løsninger. Med Parlamentets forslag bliver vognmændene som udgangspunkt bedt om at bære alle omkostningerne. Derudover beder vi om, at indtægterne fra det nye ETS-system skal øremærkes. /Smir