Forslag falder i god jord
Kommentar: Kombirapportens konklusioner bliver hilst velkommen i Høje Taastrup Transport Center.
Af Lars Lassen
Transportministeriets rapport om kombiterminalerne vækker genkendelse hos Høje Taastrup Transport Centers forretningsfører John Halborg. Både fordi den beskriver problemer, han kender alt for godt, og fordi løsningsmodellerne ligner, dem han og andre branchefolk har tilsendt ministeriet i en årrække. Uden held.
- Rapporten når frem til omtrent de samme konklusioner, som vi andre har fremført i de henvendelser, der er blevet sendt til ministeriet i løbet af de senere år, siger John Halborg.
Han er helt enig med rapportens forfattere, når det gælder kravet om at kombiterminalerne frigøres fra båndene til DSB og Railion.
- Det er alle parter vist enige om er en forudsætning. Det er en helt afgørende, hvis man skal tiltrække internationale aktører, at terminalerne drives af uafhængige operatører. Transportkøberne har en klar og rimelig forventning om reel konkurrence på skinnerne. Derfor skal terminalerne også drives af en aktør, der ikke er bundet til bestemte godsbaneselskaber, siger John Halborg.
Han ser gerne, at Banedanmark overtager ejerskabet til kombiterminalerne og så lejer arealet ud til operatørerne.
- Driften kunne overdrages til et investeringsselskab med deltagere, der har forstand på de her ting, så som for eksempel CMP, Århus Havn og Hupac, siger John Halborg:
Et selskab- Banedanmark skal naturligvis overtage ansvaret for skinnerne. Hele jernbaneinfrastrukturen hører ind under Banedanmark, når vi taler om persontrafikken. Det må være lige sådan, når det gælder godstogstrafikken. Det giver ikke mening, hvis ikke samtlige skinner og signalsystemer i Danmark varetages af samme aktør.
John Halborg peger på, at det under alle omstændigheder er Banedanmark, der står for reparation og vedligeholdelse samt administrerer togslots.
Kan ikke vente- Det er ved at være sidste udkald. Vi skal have politikerne inddraget hurtigst muligt. Men vi er nødt til at vente på, at Trafikministeriet er blevet enig med DSB og Railion om en overdragelse. Vi kan ikke vente i 10 år på, at nogen aftaler udløber. Så er ballet forbi. Hvis ikke vi kommer i gang inden for et år eller to, så har godset fundet andre veje, siger John Halborg.
Han vurderer, at modulvogntog hurtigt kan sluge den vækst i godsmængderne, som kombiterminalerne gerne skulle vokse på.
- Når transportkøberne først har valgt en bestemt løsning, så er det svært af flytte dem. Det er jo derfor vi har lidt småtravlt, siger Halborg.
For mange tomme containereDet fremgår af Trafikministeriets rapport om kombiterminalerne, at der i dag bruges alt for mange kræfter på at flytte rundt på tomme lastbærere, som står i vejen.
Derfor er en af rapportens mange anbefalinger, at man udvider oplagspladsen markant både i Høje Taastrup og Taulov.
- Det åbenbart for alle og som det også fremgår af rapporten, at der skal skaffes betydeligt mere henstillingsplads til container, trailere og veksellad, hvis terminalerne skal fungere hensigtsmæssigt i fremtiden, siger John Halborg fra Høje Taastrup Transport Center. Tomme containere og trailere er et stort problem.
- Hvis der kommer et tog med containere fra Århus, så bliver de kørt ud herfra og tømt ude hos modtageren, inden de så kommer tomme tilbage hertil. Nogen skal selvfølgelig tomme tilbage til Århus, men langt de fleste skal ud her på Sjælland og fyldes op med gods, før de sendes videre. Derfor står mange containere og trailere på terminalerne og fylder op og det koster, forklarer John Halborg.
Hovedstadens tørhavnKombiterminalen i Høje Taastrups har potentiale som tørhavn for hele hovedstadsområdet, mener forretningsfører I Høje Taastrup Transport Center, John Halborg.
- Rapporten kan også se ideen med Høje Taastrup som en ”dry port”. Hvis ikke, så fortsætter den kæmpe trafik fra Frihavnen i København ind gennem byen og ud på vestegnen og et øvrige Sjælland. Hvis du i stedet kører togene fra Århus Havn direkte til, så kan du også veksle via Taulov. Derfor mener vi selvfølgeligt at det var helt galt, at man fik lukket forbindelsen til Esbjerg Havn, siger John Halborg.