Ny ordning er rigtig godt nyt for transportbranchen

Manglen på arbejdskraft udfordrer mange brancher – ikke mindst inden for transport, logistik og byggeri. Nu kommer regeringen med et nyt tiltag, som kan få stor betydning for virksomheder i forsyningskæden: En ny overenskomstbaseret erhvervsordning, der skal give adgang til arbejdskraft fra udvalgte lande, men på danske løn- og arbejdsvilkår.
- Det her er et nybrud i måden, vi giver adgang til Danmark for udenlandsk arbejdskraft. Man skal nu have en overenskomst, hvis man vil bruge den nye ordning. Det er en klar styrkelse af den danske model, udtaler beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.
Adgang for arbejdskraft fra udvalgte lande
Den nye ordning gælder for statsborgere fra blandt andet USA, Storbritannien, Canada, Indien, Japan og flere andre lande, som Danmark har tætte samhandelsrelationer med. Formålet er at sikre virksomheder adgang til international arbejdskraft uden at gå på kompromis med løn- og arbejdsvilkår.
En forudsætning for at bruge ordningen er, at virksomheden har en overenskomst indgået mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation.
- Med den nye aftale sikrer vi, at det bliver lettere for danske virksomheder at ansætte kvalificeret international arbejdskraft – og at det er på ordnede løn- og arbejdsvilkår, siger økonomiminister Stephanie Lose.
Fokus på fair konkurrence og bekæmpelse af social dumping
Samtidig med introduktionen af den nye erhvervsordning lancerer regeringen også en række initiativer mod social dumping. Et centralt tiltag er kravet om ID-kort for alle ansatte på større bygge- og anlægsprojekter, som skal give myndigheder, bygherrer og entreprenører bedre mulighed for at sikre, at arbejdet foregår lovligt og under ordnede forhold.
Rigtig god nyhed for transportbranchen
- Aftalen er rigtig godt nyt for transportbranchen, der i mange år har haft udfordringer med at finde tilstrækkeligt med chauffører, og som hidtil har været stort set afskåret fra at bruge de eksisterende ordninger på området, siger branchedirektør i ATL – Transportens Arbejdsgivere, Lars William Wesch.
Kan blive et vigtigt supplement
Lars William Wesch tør endnu ikke spå om, hvor mange virksomheder, der vil bruge ordningen, men tror den kan blive et vigtigt supplement.
- Regeringen har selv meldt meget forsigtigt ud, hvor mange udlændinge de tror vil komme til landet via den nye ordning, så vi må jo vente og se. Men ordningen vil give vores medlemmer nogle helt andre muligheder for at hente både faglært og ufaglært arbejdskraft i lande, der tilsammen har ca. 2 mia. lønmodtagere, når ledigheden er lav i Danmark.
- Jeg tør ikke sætte konkrete tal på, men synes absolut ordningen rummer et stort potentiale for branchen, slutter Lars William Wesch.
Perspektiv for SCM-sektoren
For virksomheder i logistik- og transportbranchen, hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft er mærkbar, åbner den nye ordning op for nye rekrutteringsmuligheder. Samtidig tydeliggør den, at ordnede forhold og overenskomstdækning bliver en nøgle til fremtidens internationale arbejdsmarked.
Og som uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund formulerer det:
- Det er vigtigt, at vi i Danmark har et internationalt udsyn, hvis vi vil sikre fortsat vækst og flere jobs.