23948sdkhjf

Byudvikling truer vigtig forsyningskæde til København

Virksomhederne på Prøvestenen forsyner byen med brændstof og råstoffer, men industriområdets fremtid er usikker

Det mudrede vand sprøjter ud over vejen, da lastbilen kører igennem vandpytten. Ufortrødent fortsætter vognen ned ad vejen mellem de enorme bjerge af sten, grus og sand. Her skal den læsses med materialer til et af hovedstadens mange byggeprojekter, inden den vender om og kører over broen tilbage til byen.

Lastbilen var kun en af mange, der overhalede mig, da jeg som udsending fra Fremtidens Logistik var på besøg på Prøvestenen for at se, hvordan hverdagen i den sidste industrihavn i København ser ud.

Hver dag fragtes der, råstoffer, brændstof og brugte byggematerialer gennem havnen, som udgør et vigtigt led i en betydningsfuld forsyningskæde til hovedstadsregionen. Alt det kan dog snart være fortid.

Fremtiden for prøvestenens virksomheder ser nemlig usikker ud. Dels har de svært ved at få forlænget deres lejekontrakter og dels er en del af dem truet af kommunens planer om at opføre et nyt metroværksted, hvor togene på den nye metrolinje M5 skal sættes i stand. 

Artiklen fortsætter efter billedet.

- Det er lidt to sider af samme sag, for det handler om, at man fra politisk side ikke har besluttet, hvad der i fremtiden skal ske med det her område, siger Kim Fynbo Nielsen, som er formand i Erhvevsforeningen i Københavns Havn.

Ved siden af formandsposten arbejder han som salgsdirektør i virksomheden Dansk Natursten, som er en af de virksomheder, der risikerer at skulle flytte på grund af metroværkstedet.

Fra norsk fjeld til letbanen i Ishøj

Længst ude på molen står en enorm maskine, som sorterer materialer i bunker af fint sand, grus og større sten. Det er hentet på havets bund ved Jyske Rev og transporteret med skib til Prøvestenen. Efter sorteringen bliver det sendt videre med lastbil til en byggeplads eller andre områder af prøvestenen, hvor det blandt andet benyttes til betonproduktion.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Dansk Natursten får også andre typer af råstoffer ind gennem havnen. Blandt andet bliver der importeret granit, sprængt ud af bjerge i Norge. Granitskærverne bliver brugt som underlag til den letbane som er under opførsel i forstæderne til København.

Råstofskibene stikker dybt, og derfor er virksomheden afhængig af at have tilgang til en havn med en vis vanddybde. Kan de ikke ligge på Prøvestenen er nærmeste dybvandshavn i enten Kalundborg eller Vordingborg.

- Vi har en masse kunder her, og vil selvfølgelig rigtig gerne blive ved med at samarbejde med dem. Men spørgsmålet er, om det kan lade sige gøre, hvis vi skal flytte. Der bliver jo et praktisk problem i forhold til, at vi skal have meget mere kørsel, siger Kim Fynbo Nielsen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Et lastbilshelvede

Det er imidlertid ikke kun importen til Prøvestenen, som er truet af metroværkstedet. Den nærmeste nabo til Dansk Natursten er Norrecco, som aftager forurenet jord fra anlægsprojekter. Det skal sejles videre til Randers eller Holland, hvor det kan renses.

Alt i alt fragtes der omkring tre millioner tons gennem området, og ifølge Kim Fynbo vil det have store konsekvenser for både virksomhederne, miljøet og for samfundet generelt, hvis transporten skulle gå ad landevejen i stedet for gennem havnen.

- Rent logistisk handler det om at få råstofferne ind med skib så tæt på, hvor de skal bruges, som muligt. Både i forhold til økonomi og bæredygtighed er det en fordel, hvis lastbilkørslen minimeres, forklarer Kim Fynbo Nielsen.

For at tydeliggøre den problematik, har han sammen med de andre virksomheder på Prøvestenen fået ingeniørrådgiveren Niras til at udregne, hvad det vil betyde, hvis virksomhederne må flytte på grund af metroværkstedet.

Resultatet er en rapport, hvor rådgiveren når frem til, at den ekstra lastbilkørsel vil koste samfundet mellem 1 og 3,6 milliarder kroner over 50 år og medføre 2.200 tons ekstra CO2 om året. Samtidig vil det bidrage til en voldsom stigning af lastbilskørslen i København og på Sjælland.

Alvorligt råstofproblem

Historien om, hvordan industrien flytter ud af København er ikke ny. I første omgang havnede virksomhederne på Prøvestenen, fordi de gamle industriområder på blandt andet Islands Brygge blev omdannet til boligbyggeri.

Men selvom byudviklingen igen banker på døren, kan problemet med metroværkstedet dog undgås. Den endelige placering af metroværkstedet er ikke besluttet, men i udspillet fra Metroselskabet foreslås en placering på Prøvestenen. Derfor er der stadig mulighed for at finde en løsning, og ved f.eks. at udvide den kunstige ø ud i vandet, kan der skabes plads til både værksted og virksomheder. Det mener virksomhederne på Prøvestenen i hvert fald.

Artiklen fortsætter efter billedet.

På længere sigt er der imidlertid stadig problemet med lejekontrakterne. Det rammer både tørbulkhavnen, men også brændstofimportørerne der ligger i vådbulkområdet og ellers ikke er truet af metroværkstedet.

Lige nu løber kontrakterne frem til 2035, og hvis ikke de bliver forlænget vil København også miste de virksomheder der blandt andet forsyner Københavns Lufthavn med brændstof gennem havnen.

Situationen på Prøvestenen er langt fra unik. Overalt i landet ser man en tendens til at erhvervshavne omdannes og virksomhederne presses ud. Den udvikling risikerer dog at medføre alvorlige konsekvenser for hele Danmarks forsyning af råstoffer.

De danske grusgrave bliver nemlig langsomt tømt for materialer, og hvis vi fortsat skal have samme byggeaktivitet, er vi derfor nødt til at sejle flere af dem hertil fra udlandet.

-I Danmark importerer vi flere og flere af vores råstoffer, og bliver ved med i fremtiden, hvis vi skal fortsætte med at udvikle byer og infrastruktur. Derfor er det vigtigt at der rundt om i landet er nogle industrihavne, som kan tage imod skibene. Ellers får vi et problem både for virksomhederne og for samfundet, siger han.

Ny rapport: Byggeri på Prøvestenen vil smadre hovedstadens logistik-flow

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Scan Global forventer udfordrende markedssituation
Novo Nordisk har byggeplaner ved Køge
Nye typer gods bevæger sig på Silkevejen
Coop sælger to ferskvarelagre i stor ejendomshandel
Brings varebiler er blevet endnu grønnere i 2022
K+N fremlægger grøn kurs mod 2026

Send til en kollega

0.141