23948sdkhjf

Analytiker: Mærsk taber terræn til stor konkurrent

På vigtige parametre slår tyske Hapag-Lloyd den danske logistikgigant i fjerde kvartal, lyder det fra Lars Jensen.

Mærsk-koncernen bør på en række vigtige konkurrenceparametre i højere grad blot kigge et smut over den dansk-tyske grænse for at få øje på sin måske mest truende konkurrent.

Det mener den danske shippingekspert Lars Jensen, stifter af Vespucci Maritime, der i en ny analyse peger på, at containerrederigiganten Hapag-Lloyd på flere vigtige punkter har præsteret væsentligt over den danske konkurrent fra Esplanaden.

Udmeldingen kommer i kølvandet på Mærsks 2022-regnskab, der på flere områder slog danmarksrekord, men også afslører visse lurende farer, hvis man analyserer tallene med småt.

- Selvfølgelig er det samlede overskud højt, og det er ikke en overraskelse for nogen, lyder det fra Lars Jensen i et opslag på LinkedIn.

- Den interessante del er at zoome ind på 4. kvartals præstationsparametre for at se, hvordan Mærsk er kommet ind i nedturen i branchen. I deres egen risikovurdering i den nye årsrapport angiver de "Ocean Industry Collaps" som den eneste risikoparameter med en "høj" i forhold til risikoens alvorlighed. Deres volumen faldt -14 procent i 4. kvartal på år-til-år basis, mod et globalt volumenfald ifølge CTS på -8,5 procent. Dette kan sammenlignes med Hapag-Lloyd, der formåede at fastholde volumen uændret i samme periode, lyder det fra shippingeksperten.

Han tilføjer, at Mærsk er ret stærkt eksponeret over for øst-vest-handlerne, og at der kan argumenteres for, at det måske har fordrejet deres volumenvækst i forhold til det globale marked.

- Mærsk oplyser, at deres volumen på øst-vest handler er faldet -19,2 procent. De specificerer ikke præcis, hvad "øst-vest" defineres som. Ser man på CTS-data for handel i Fjernøsten-Europa, Fjernøsten-Nordamerika og Europa-Nordamerika (begge retninger), faldt volumen på markedet -15,7 procent, siger Lars Jensen og fortsætter:

- En anden måde at se det på er, at Mærsk har 44 procent af deres volumen eksponeret for øst-vest handler og oplevede et globalt volumenfald på -14 procent. Dette kan sammenlignes med Hapag-Lloyd, som har 52 procent af deres volumen på Transpacific, Atlantic og Fjernøsten og stadig formåede at fastholde globale volumener uændret. Mærsk mistede med andre ord klart markedsandele målt i volumen i 4. kvartal 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Polen kan overtage rollen som Europas fabrik
Dachser tilbyder mere bæredygtig luftfragt
Skibsingeniør: Gods på Limfjorden gavner ikke klimaet
Værktøjsproducent: Lokal produkthåndtering er mere effektiv
Dansk træ har lav sporbarhed
Første Mærsk-metanolskib kommer til København i september

Send til en kollega

0.719