23948sdkhjf

Der investeres i digitale speditører som aldrig før

Markedet reduceres snart til de bedste spillere og vil skabe en stærk konkurrence, lyder det i ny analyse.

Kommer digitale speditører for alvor til at disrupte de globale forsyningskæder i 2022? Sådan spørger transportanalysebureauet Transport Intelligence (Ti) i netop udgivet rapport.

Tiderne skifter

Digitale speditører har med succes etableret sig i deres respektive sektorer og tiltrukket sig enorm opmærksomhed fra investorer. Transportkundernes skiftende behov og kapacitetsmanglen blandt traditionelle speditører har ansporet interessen hos venturekapitalfirmaer, der ser værdien i at investere i nystartede virksomheder og deres forretningsmodeller.

Sådan lyder en af konklusionerne i Ti’s ny rapport om global digital spedition.

Ifølge Ti-estimat beløb sig finansieringen i startups inden for digital spedition mellem januar og marts 2022 til omkring 1,2 mia. dollars. Det samlede investeringsbeløb i første kvartal af 2022 er allerede 50 procent højere end hele året 2021.

Kapitalen fra investorer fortsætter med at strømme mod virksomheder i senere stadier og senere runder (serie B og højere). Ud af de 11 aftaler mellem januar 2021 og marts 2022 er ni i vækststadiet. Det betyder, at nye startups, der forsøger at komme på markedet, vil blive mødt af et mere begrænset investeringsmiljø.

Selvom nystartede virksomheder stadig vil være i stand til at tiltrække venturekapitalfinansiering, især dem med unikke eller nichetjenester og -produkter, vil nye markedsdeltagere generelt blive mindre almindelige. Dette skyldes, at konceptet med digital spedition har modtaget tilstrækkelig finansiering til, at venturekapitalister enten kan se proof of concept eller fiasko. Markedet vil sandsynligvis blive reduceret til de bedste, som vil blive konfronteret med en stærkt konkurrencepræget markedsplads.

Store, etablerede startups

Det betyder også, at virksomheder i senere stadier som Flexport, Sennder, Zencargo, InstaFreight og Forto vil blive stillet over for et mere konkurrencedygtigt finansieringsmiljø. Ifølge David Nothacker, medstifter og administrerende direktør for Sennder, vil adgangen til kapital blive mere begrænset i fremtiden, så opstartsvirksomheder i vækstfasen bliver nødt til at optimere deres ressourceallokering, og de, der endnu ikke er rentable, må vente mindst to år, indtil de får adgang til meningsfuld yderligere kapital.

Investeringsræset i startups inden for digital spedition har allerede skabt tre ’unicorns’ – det vil sige startups med en værdiansættelse på minimum 1 mia. dollars. Disse er Flexport, Forto og Sennder. Tilstrømningen af kontanter giver disse nystartede virksomheder adgang til kapital til yderligere at udbygge deres forretninger. Selvom omsætningstal på toplinjen endnu ikke fuldt ud afspejler den igangværende transformation i bred skala, er vækstraterne blandt de digitale speditører bemærkelsesværdige.

Flexport-salg nåede 3,3 mia. dollars i 2021 – en stigning fra 1,3 mia. dollars i 2020 og 670 mio. dollars året før. Flexport er den 15. største søfragtspeditør på handelskorridoren Asien-USA. På fire år er Forto kommet blandt de 20 største speditører på korridoren Asien-Europa. Sennder, en digital speditør med speciale i FTL i Europa, er allerede den største FTL-spiller i Italien. Dens 2021-omsætning anslås til 590 mio. dollars, og startuppen sigter mod at opnå 2 mia. euro i omsætning i 2025.

Kilde: Transport Intelligence.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Rekordregnskab: Schenker redder Deutsche Bahn
Enorme isflager udfordrer forsyningskæderne i Sydgrønland
Spotrater dykker igen
Mærsk køber logistikvirksomhed i Sydafrika
"Priserne stiger i alle led af forsyningskæden"
Langsigtede containerrater under pres

Send til en kollega

0.204